Az Év Múzeuma 2021 díj nyertesei

Az Év Múzeuma díj, melyet a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület ír ki minden évben, a magyar múzeumi szakma legrangosabb elismerése. Egy átfogó elemzés alapján megszerzhető rang, melyet az elmúlt évben elért eredményeik és az előző időszakhoz képest látható fejlődésük alapján ítélnek oda a kiválasztott múzeális intézményeknek a Pulszky Társaság által felkért bírálók. Minden évben sor kerül különdíjak kiosztására is, így 2021-ben az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége is átadta különdíjait.

A nagy múzeumok kategóriájában a Magyar Nemzeti Múzeum vehette át az Év Múzeuma díjat. A kilenc fős zsűri a következetes stratégia mentén kialakított korszerű muzeológiai gyakorlatáért, az online térben megvalósított sokszínű, hatékony ismeretátadási tevékenységéért és az intézmény nemzetközi elismertségének növeléséért díjazta az 1802-ben alapított közgyűjtemény teljesítményét. Az intézmény az elmúlt években számos olyan programot valósított meg mely az ismertádás formáit, a nemzeközi kontextusba helyezést és a kollektív emlékezet ápolását progresszív módon támogatta. A bíráló bizottság kiemelte a Clara, a Közös időnk-1989 vagy a jelenleg is látogatható Seuso-kincs. Pannonia fénye című kiállításokat és az online térben elérhető tartalmaikat mint a Pénzek színes világa videósorozat vagy a Nőnek való vidék? virtuális kiállítást.

A kis múzeumok kategóriájában a Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi filiáléja, a Kazinczy Ferenc Múzeum kapta meg az Év Múzeuma díjat. Az intézmény már 2016-ban is megkapta az Év Múzeuma díjat a sikeres intézményi stratégiájuk, színvonalas kiállításaik és a helyi közösséget is bevonó és aktivizáló tevékenységeik miatt. A munkatársi közösség fáradhatatlanságát és a gyümölcsöző csapatmunkát mi sem bizonyítja jobban, minthogy az intézmény a járvány ideje alatt sem hagyta magára látogatóit, megszületett a közvetlen hangnemű, magazinszerű KaMu-blog, elindult a Gondolatok a raktárban című vlog, illetve egy percig sem állt le a sátoraljaújhelyi vár feltárása és leleteinek elsődleges feldolgozása.

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a nemzetközi tudományos hálózatban betöltött szerepéért, a színvonalas kiadványpolitikáért és a gyűjteménygondozás új útjaiért a debreceni Déri Múzeum. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját pedig a szakmailag hiteles kamara-kiállításaira épülő, színvonalas múzeumpedagógiai programjaiért, elkötelezett értékmentő tevékenységéért a Hajdúszoboszlói Fazekasház érdemelte ki.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ