A Handibox készlet mindenki számára hozzáférhetővé teszi a kulturális programokat

A több mint 140 ezer lakosú franciaországi Brest városa 2012 óta a „Kultúra: osszuk meg” témakör köré szervezi kultúrpolitikáját. De valójában a kulturális programok nem mindenki számára voltak elérhetőek, ezért 2016-ban műhelyeket hoztak létre, ahol a város kulturális életének szereplő és a fogyatékossággal foglalkozó egyesületek, fogyatékkal élő személyek ültek egy asztalhoz, hogy megtalálják azokat az akadályokat, amik gátolják az egyenlő hozzáférést a kultúrához, és mindenekelőtt, hogy megtalálják ennek megoldását.

Ekkor született meg a Handibox, egy „szerszámosláda”, amely eszközöket és a kulturális és művészeti rendezvények szervezőinek hasznos tippeket tartalmaz, többek között sátrat és recepciós pultot, mobilrámpát, összecsukható üléseket, kerekesszékeket, mágneses indukciós hallóhurkokat, fejhallhatókat, mikrofonokat, táblagépeket, eligazító jelzéseket, piktogramokat, vakvezető kutyáknak való tálakat, használati utasítást, segítőknek való mellényeket.

Az útmutató referenciapontokat és ötleteket ad a szervezőknek a tervezési szakaszban, és a kártyák segítenek abban, hogy mindenki számára érthetően kommunikáljanak. Az önkormányzat a Handiboxot térítésmentesen kölcsönzi előzetes foglalás alapján.

A Handiboxot úgy tervezték, hogy minden fogyatékossággal élőnek, beleértve a kognitív vagy láthatatlan fogyatékosságot is, hasznára váljon.

„Úttörők vagyunk abban, hogy valóban mindenki számára elérhetővé tegyük a kultúrát” - nyilatkozta Réza Salami alpolgármester. Mert ha a város nem mindenki számára hozzáférhető, akkor a város fogyatékos… De más akadályok továbbra is fennállnak: sajnos nem mindenki lakik könyvesbolt vagy nézőtér mellett. ”

A Brest hozzáférhetővé teszi Handiboxját azoknak a közösségeknek, akiket megfogott és inspirál (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

forrás

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ