Szeptemberi nemzetközi konferencianaptár

Ősszel beindul a konferenciaszezon, a témák között szerepel a társadalmi felelősségvállalás, kulturális örökség finanszírozás, esélyegyenlőség, vállalkozások, múzeumok és identitás kapcsolata.

Szeptember 16.
Liverpool Museums
https://www.liverpoolmuseums.org.uk/FIHRM#section--firhm-2021
ingyenes

Defending the Right to Culture- A kultúrához való jog védelme
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata 27. cikke kimondja, hogy a kultúra alapvető fontosságú az emberi méltóság és identitás szempontjából, és hogy a kultúrához való hozzáférés és annak élvezete fontos része a polgári létnek, a közösség tagjának, sőt a szélesebb társadalomnak. A kulturális kifejeződést és identitást mindenhol egyre inkább támadják, és a globális világjárvány következményei tovább erősítették a társadalmi és kulturális egyenlőtlenségeket. A konferencia interaktív vitákon keresztül nemzetközi példákat mutat be, és bemutatja, hogy a múzeumok miként tudnak szembenézni az igazságtalansággal, és megvédeni azokat, akik a bántalmazás, az előítéletek és a megkülönböztetés falainak lebontásán dolgoznak.


Szeptember 21-24.
European Cultural Heritage Summit 2021
ingyenes
https://www.europanostra.org/european-heritage-summit/

A velencei csúcstalálkozó új alkalom lesz arra, hogy megünnepeljük a kulturális örökséggel kapcsolatos kiválóságokat, és megvitassuk Európa fellendülését és jövőjét, miközben a világjárvány kitörése után először összejövünk.

Szeptember 23-24.
Múzeumok és a társadalmi felelősségvállalás
ingyenes
http://museums.si/en-us/Home/Sms-Conference


A konferencia alapvetése, hogy a múzeumoknak teljes mértékben meg kell érteniük a kortárs társadalmi kérdéseket, hogy hozzájáruljanak a társadalmi felelősségvállaláshoz. Az előadók olyan témákkal foglalkoznak, mint a kulturális demokrácia és az egyenlőség, az éghajlatváltozás és a zöld múzeumok, a jövőbeli készségek és igények, valamint a technológia használata a múzeumokban.

Szeptember 27-30.
Entrepreneurship in Culture Forum
ingyenes
https://forumentreprendreculture.culture.gouv.fr

A francia kulturális minisztérium által szervezett online és offline workshopok, beszélgetések és előadások középpontjában a művészetek és művészeti intézmények, így a múzeumok vállalkozói szemléletű működése, marketingje, kreatív együttműködései állnak.

Szeptember 30.
Politikai nyomás a múzeumokon
ICOM ICMEMO
ingyenes
http://icmemo.mini.icom.museum/joint-online-conference-icethics-icmemo/


A múzeumokra nehezedő politikai nyomás számos etikai kihívást tartogat a múzeumi szakemberek számára. Milyen messzire kell menniük vagy kompromisszumot kötniük a múzeumoknak, ha a politika vagy az egyes politikusok olyan megközelítéseket követelnek, amik nem megfelelőek a szakmai normák fényében? Mi a helyzet a múzeumi szakemberek személyes integritásával a területükhöz és társadalmi felelősségükhöz? Kihez fordulhatnak segítségért?
Röviden: Hol húzódik meg a határ a múzeumi szakember számára, amikor a pártpolitikai érdekek és a szakma elvárása között találja magát? Hogyan védheti meg a múzeumi közösség a normáit és támogathatja tagjait?

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ