Várjuk a MuseumDigit 2021 konferencián!

A tavalyi online térben tartott konferencia után idén végre személyesen is találkozhatunk november 23-án és 24-én a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az előző évekhez hasonlóan fókuszba kerül a digitalizálás, múzeumok technológiai újításai, sikeres digitális stratégiái és izgalmas digitális gyűjteményei. Betekintést nyerünk abba, mit jelent a kísérleti muzeológia az élmények korában és hogyan vált egy hagyományos múzeum modern, multimédiás történetmesélő intézménnyé. S ha már multimédia: nyomon követhetjük a multimédiás eszközök fejlődését és térnyerését a világ múzeumaiban, ahogy azt is körbejárjuk, milyen hatással volt a járvány a múzeumok médiahasználatára, vagy milyen új múzeumi modellek megszületését sarkallta.

Ismét figyelmet szentelünk a múzeumok és a klímavédelem témájának olyan gyakorlati tanácsokkal, módszerekkel segítve a múzeumi szakembereket, amelyek mindennapjaikba is átültethetőek. Idei kiemelt témánk a múzeumok kreatív együttműködései és ezek előnyei az intézmények számára, emellett megismerhetik, mitől jó egy múzeumi shop és mi mindent tanulhatunk az üzleti életben sikeres digitális vállalkozásoktól. Az előadókat és a témákat a MuseumDigit oldalán ismerheti meg.

A regisztrációs díj 12 ezer Ft/fő, ami magában foglalja a két napi ebédet és a szünetben elfogyasztott frissítőket és falatokat. MuseuMap partnermúzeumok munkatársai számára a regisztrációs díj 9 ezer Ft/fő. Diákok számára (érvényes diákigazolvánnyal) a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött és nem tartalmaz ellátást. Regisztrálni a MuseumDigit honlapján november 15-ig lehet.

Az idei konferencia hívószava, hogy Merj változtatni! Két napos bátorságpróbára hívunk mindenkit, hogy merjük újragondolni a múzeumokat, merjünk változni és változtatni gondolkodásmódunkon, működésünkön. Olyan szakembereket hívtunk itthonról és külföldről, akik arra ösztönöznek, hogy ha elsőre félelmetesnek is tűnik az ismeretlen, érdemes belevágni, és azt is elárulják, mindezt ők miért, hogyan tették, teszik. És azt sem hallgatják el, hogy ez nem mindig jár sikerrel, a kudarc nem tesz kivételt senkivel.

A konferencia mindkét napján élő kerekasztal-beszélgetéseket szervezünk a nemzetközi múzeumok igazgatóival, akik az általuk irányított intézményeket saját víziójuk mentén átalakították, és ezáltal más múzeumok számára is modellértékűvé vált.

Mi kell ahhoz, hogy újragondoljuk, újraértelmezzük a múzeumokat? Mit gondol egy vezető a változásról? Elég egy vízió és egy jó csapat? Min áll vagy bukik a siker? Nathalie Bondillal, a párizsi Institut du Monde Arabe kiállítási igazgatójával, a Montréali Szépművészeti Múzeum korábbi igazgatójával és Marc-Olivier Wahlerrel, a Genfi Művészeti és Történeti Múzeum igazgatójával Varga Benedek, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója beszélget november 23-án.

 

 

November 24-én az inklúzióban és participációban úttörő igazgatók beszélgetéséből megtudhatjuk, hogyan lesz egy múzeum közösségépítő erő, hogyan szólíthatjuk meg azokat, akik úgy érzik, a múzeum nem az övék, nem róluk szól.
Marie Lavandier-vel, a Louvre Lens igazgatójával, James Bradburne-nel, a milánói Pinacoteca di Brera és a Biblioteca Braidense igazgatójával és Alistair Hudsonnal, a Whitworth és Manchester Art Gallery igazgatójával Anna Maria Marras, a Torinói Egyetem tudományos munkatársa ül kerekasztalhoz.

 

 

Workshopokkal is készülünk!

November 23-án a DAeL- Danube's Archaeological eLandscapes projekt hazai és nemzetközi résztvevői osztják meg tapasztalataikat a kulturális örökség virtuális megjelenítéséről és a  digitális technológia nyújtotta lehetőségekről.
A konferencia +1 napján, november 25-én pedig egy történetmesélő workshopon Szécsi Noémi íróval és Fónagy Zoltán történésszel töltünk egy napot, hogy beszélgetve, múzeumi történeteket elemezve, izgalmas gyakorlatokon keresztül ismerjük meg a múzeumi storytelling egyik lehetséges, izgalmas módszerét. Regisztrálni külön, a MuseumDigit oldalán lehet itt.

MúzeumCafé kerekasztal

Az ismert folyóirat szerkesztői és szakemberei egy olyan kurrens, a hazai szakmát megmozgató, izgalmas témát vetnek fel, ami garantáltan megmozgatja majd a közönséget.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ