„Minden előadásban volt egy-egy gondolat vagy ötlet ami továbbvihető, megfontolandó.” Ilyen volt a MuseumDigit 2021

Új koncepciók, víziók, elméletek és jó gyakorlatok - gondolatokban gazdag két napot töltöttünk el együtt az idei MuseumDigit konferencián.

Összesen 240 hazai és külföldi vendég értesülhetett a legújabb múzeumi trendektől, témákról, kihívásokról. Merj változtatni! mottóval idén 9. alkalommal rendeztük meg az MNM OMMIK éves szakmai eseményét.

A konferencia két napján 20 izgalmas és gondolatébresztő előadást hallgathattunk meg online és offline a 13 országból érkezett múzeumi szakemberektől; 11 kiállító cég és szervezet munkáját, szolgáltatásait ismerhettük meg.

"Kiváló program volt, rengeteg új tudással gazdagodtam."

Miről volt szó az idei konferencián?

A múzeumi világ úttörőitől megtudtuk, hogy mi az érzelemdizájn módszertana, hogyan hozzunk létre a közönséget magával ragadó kiállításokat, miképp mozgósítsuk intézményünket és a látogatókat társadalmi témákban, és hogyan szólítsuk meg azokat, akik úgy érzik: a múzeum nem nekik szól.

 

 

Sarah Kenderdine, a lausanne-i EPFL eM+ laborjának vezetője
"A kísérleti muzeológia a passzív néző jelenségére
- mely hullámvasút feltalálása óta 
van jelen -
keres új megoldásokat az élmények befogadására."

 

Martjn Laar, a holland Beeld en Geluid múzeum ügyvezetője
"A sikeres digitális stratégia megvalósításához fel kell venni egy számítógépgurut."

 

Az idei konferencia kiemelt témakörei:

  • digitális újítások
  • multimédiás innovációk
  • fenntarthatóság
  • új digitális stratégiák
  • múzeumok és kreatív együttműködések

 

Megtudhattuk, hogy a különböző látogatószegmensek számára milyen kiindulási alapok mentén lehet emlékezetes, érzelmeket megmozgató bemutatótereket tervezni, és elsőkézből értesülhettünk az 2022 ICOM Prague konferencia programjáról.

 

Denise Schipper és Sarah van Kerkvoorde,
a Studio Louter tartalomtervezői

"A családok a mai társadalom központi egységei, így fontos, hogy a múzeumok őket szólítsák meg."

 

Martina Lehmannová, a ICOM Prague 2022 főszervezője
"A múzeumok igazi ereje, hogy jobbá tehetik a világot!"

 

Megismerhettük a magyar múzeumi digitalizáció legnagyobb programjának, a KDS mintaprojektjének eredményeit, és a jól menő digitális vállalkozásoktól tanulhattunk, hogyan valósítsunk meg sikeres üzleti stratégiákat intézményi keretek között is.

 

 

Farkas Krisztina, az MNM OMMIK múzeumi informatikusa
"Az utóbbi évek munkájának, és mintaprojektben digitalizált nagy mennyiségű műtárgynak köszönhetően a MuseuMap felületén több mint 380 ezer rekord jelent meg, és ezeknek 359 darab 3D-s modellje."

 

Risto Sarvas, a finn Aalto egyetem professzora
"A digitális címke nem a legújabb technológiákat felvonultató,
bonyolult megoldásokról szól, hanem sokkal inkább a munkafolyamat, a gondolkodásmód, az eszközkészlet és szervezeti struktúra összessége."

 

A konferencia mindkét napján élő kerekasztal-beszélgetéseket szerveztünk nemzetközi múzeumok igazgatóival a múzeumi innovációról, új múzeumi modellekről és a múzeumok közösségépítő erejéről.

 

 
Újrakezdés és újragondolás - innováció és változás a
múzeumban (2021. november 23.)

balról jobbra:
Varga Benedek "A múzeum legnagyobb kihívása a nem klasszikus
kategórákba eső régészeti örökség bemutatása."
Nathalie Bondil "Századunk legnagyobb szemléletváltozása, hogy
megjelent a történetmesélés műfaja a múzeumi terekben."
Marc-Olivier Wahler "A múzeumi innováció fő célja,
hogy az embereket az intézmény kapuin belülre csalogassa." 

  Nyitott kapuk - inklúzió, közösségépítés és társadalmi felelősség (2021. november 24.)

Marie Lavandier
"Meg kell hallani a helyi lakosok, közösségek szavát, mert ők állnak
a múzeum közönségének fókuszában, és ők lehetnek egy intézmény újításainak inspirációs forrásai is."

a bal oldalon Hamvay Kinga, a beszélgetés moderátora

 

 

Az első konferencianapon az új múzeumi perspektívákról, a változáskezelésről beszélgettünk, megtudhattuk, min áll vagy bukik a siker, vezetőként milyen lehetőségeink vannak a hosszútávú intézményi változások bevezetésére. Vendégünk volt Nathalie Bondil, a montreáli Szépművészeti Múzeum egykori igazgatója, a párizsi Institute du Monde Arabe (IMA) múzeumért és kiállítások felelős igazgatója, Marc-Olivier Wahler, a Genfi Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója, és Varga Benedek, a MNM volt főigazgatója, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum igazgatója. 

November 24-ei igazgatói kerekasztalunk fókuszában az inklúzió és a társadalmi felelősség állt. Marie Lavandier, a francia Louvre-Lens igazgatója, James Bradburne, a milánói Pinacoteca di Brera igazgatója, és Alistair Hudson, az angol Whitsworth and Manchester Art Gallery igazgatója mesélt saját múzeumi gyakorlatairól, majd Hamvay Kinga kérdései mentén vezettek be új gondolatokat, és megismerhettünk olyan általános recepteket a látogató-közönség megszólítására, mellyel a társadalom felé nyitott, gondoskodó intézménnyé válhatunk.

 

Pillantson bele a konferenciába összefoglaló videónk segítségével, és nézze vissza az 2021-es MuseumDigit előadásait YouTube csatornánkon!

 

Újdonságok:

  • Az MuseumDigit keretén belül valósult meg a DAeL (Duna Menti Virtuális Régészeti Tájak) szakmai fóruma is, 4 előadás és egy kerekasztalbeszélgetés folyamán a projekt partnerek sikereivel, eredményeivel ismerkedhetett meg közönségünk.
  • A szakmai programot követően, november 23-án kezdődő ünnepélyes díjátadó ceremónia keretében hírdettük ki az AVICOM éves fesztiváljának és versenyének, a F@imp Fesztivál 2020 nyertes múzeumi digitális és multimédiás tartalmait. A 7 kategóriában kiosztott 16 díjat az intézmények képviseletében nagykövetek, múzeumi munkatársak és projekt partnerek vehették át.
  • November 24-én a konferencia zárásaként, a MúzeumCafé jó hangulatú kerekasztal-beszélgetésén a múzeumok social média felületeiben rejlő lehetőségek, és tanulságok kerültek terítékre. Gréczi Emőke beszélgetőtársaival együtt gondolkodva tudhattuk meg, hogyan gyárthatunk sikeres, figyelemfelkeltő, mégis hiteles tartalmakat.
   

Sanjin Mihelic, Zágrábi Régészeti Múzeum igazgatója

 

 

 

A F@imp fesztivál 2020-as díjazottjai 

 

 

 

Gréczi Emőke (jobb oldalon), a MúzeumCafé főszerkesztője és beszélgetőtársai
balról jobbra

Szikra RenátaKassák Múzeum 
Ringer István, sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum 
Ligeti DánielMagyar Nemzeti Múzeum 

 Az eseményfotókat és a videót © Lakos Máté készítette.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ