Fura, borzongató, jó: mi az a múzeumi ASMR? 

Milyen hangja van egy gyönggyel kivarrt ruhakölteménynek? És Chaplin kalapjának, ha megkopogtatják? A múzeumi műtárgyak nem csak a szemet gyönyörködtethetik. A múzeumi gyűjtemények és az ottani munka hangjait rögzítik a londoni V&A Museum trendteremtő ASMR videói, amik több százezres megtekintésnél járnak.

4 éve indult hódító útjára a műfaj, amely már a múzeumokat is elérte. Korábban már írtunk, hogyan lehet a múzeumi hangokból dallamot varázsolni, azonban ezek a hangok önmagukban is képviselhetnek értéket és kelthetnek kellemes érzeteket bennünk.

 

Mi is az ASMR?

A mozaikszó feloldása Autonomous Sensory Meridian Response, a jelenség magyar megfelelője az önkéntelen idegi-érzéki válasz. Ezek olyan agyi aktivitást stimuláló, érzelmeket kiváltó és nyugtató ingerek lehetnek, mint például a felerősített hangok, amelyek a mindennapi életünkben az észrevétlen, fehér zajként vesznek körül. A klasszikus ASMR videók a matatás, az evés és a rágás, a suttogás hangjai is lehetnek, de akár különböző csomagolások zajait, vagy irodai háttérzajt is felerősítve borzongatják meg hallgatóikat. Az ASMR tartalmak gyártásának csupán kreativitásunk szabhat határt.

 

ASMR a múzeumban

A londoni V&A Museum ASMR videósorozatával betekintést nyerhetünk a textilrestauráló műhely és a régi könyvgyűjtemény munkájába, miközben a gyönyörű műtárgyakról készült felvételek magukkal ragadják a nézőt, és a szuperszenzitív mikrofon a restaurálás legkisebb zörejeit is elénk tárja.

A videókból megtudhatjuk, hogy:

  • hogyan is hangzik egy gyöngyös ruhaköltemény, amelyet korábban az Eurovíziós Dalfesztiválon viseltek:

  • milyen zajokat nyerhetünk ki Chaplin kalapjából:

  • egy középkori énekeskönyv lapozása közben milyen hangok születnek:

További videók a Victoria & Albert Museum Youtube csatornáján érhetők el

 

Új művészeti irányzat?

Az ASMR videók a főképp a YouTube–on és a TikTok-on arattak hatalmas sikereket, de már a művészeket is megihlették. A hangokon kívül hasonló hatást kiváltó képi tartalmak, végtelenített ismétlődő képsorok, ún. loopok hódították meg az internetet. 2022-ben nyit meg Londonban a Design Museum-ban a WEIRD SENSATION FEELS GOOD - An exhibition about ASMR (Egy fura érzés, ami jó - Egy kiállítás az ASMR-ről) című időszaki tárlat, ami 2 év szünet után, a 2020-as svéd bemutatót követően lesz újra elérhető a Kensingtonba látogatók számára.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ