Ingyenes online kurzus: „Releváns és inkluzív múzeumi gyakorlat”

Újra elérhető az ICOM első Massive Open Online Course (MOOC) online kurzusa, a „Releváns és inklúzív múzeumi gyakorlat", ami mindenki számára ingyenes és bármikor elvégezhető. Az angol nyelvű kurzus arra ösztönzi a múzeumi szakembereket, hogy felfedezzék az inklúzió és a közösségépítés módszertanát és stratégiáját, hogy intézményeik minél szélesebb körben vegyenek részt és minél jelentősebb szerepet vállaljanak a közösségek életében.

A reprezentatív esettanulmányokon és gyakorló szakemberek, kutatók és a közösségek tagjaival készült beszélgetéseken keresztül a tanfolyam bemutatja az inklúzió módszereit és stratégiáit, mint például a társkurátori munka, oral history, a közösségszervezés, inkluzív dizájn és a konfliktuskezelés. A kurzus ezáltal egy dinamikus és folyamatosan változó múzeumi gyakorlatot is bemutat a világ különböző szegleteiből. 

A 4 hetes kurzuson olyan múzeumi gyakorlatok kerülnek a fókuszba, melyek biztosítják azok inklúzióját, akik valamilyen okból nem vagy nem nagy arányban vehetnek részt a gazdasági, politikai, kulturális és társadalmi tevékenységekben, mint például az idősek, fogyatékossággal élők, menekültek, bevándorlók, kisebbségek, őslakosok, LMBTQI+ és etnokulturális közösségek tagjai.

A kurzus anyagát két nagy tapasztalattal bíró múzeumi szakember: Armando Perla (El Salvador / Kanada) és Deirdre Prins-Solani (Dél-Afrika) fejlesztették ki.

A kurzus ezenkívül arra ösztönzi az intézményeket és a szakembereket, hogy szélesítsék perspektívájukat a kortárs múzeumok szerepével kapcsolatban, melyet a közösségek életében vállalnak, és felkészüljenek a releváns és inkluzív múzeumi projektek menedzselésére.

Jelentkezni itt lehet.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ