Nemzetközi januári-februári szakmai konferenciák

 Ingyenes, online, angol nyelvű konferenciák, amelyekre érdemes regisztrálni.

 

The Art Museum in the Digital Age

január 17-21.

Erős és érdekes programmal készül a bécsi Belvedere kutatóközpontja. Január 17-21. között negyedik alkalommal rendezik meg online a Művészeti múzeumok a digitális korban címűa digitális átalakulást középpontba állító konferenciájukat.  A témákörök között szerepel a nyilvánosság szerkezeti változása a digitális korban, a valós / digitális térben való részvétel formái, a hibrid közzététel és a tudásátadás új formái, az ember-komputer interakció a múzeumban, a mesterséges intelligencia és a kurátori munka új formái, az eredeti, a digitális és a virtuális kapcsolata és a modern médiarendszer szelekciós és értelmezési logikái. Az osztrák szakembereken kívül többek között a Harvard, az École du Louvre, Smithsonian, a washingtoni National Gallery of Art és a hágai Mauritshuis meghívott előadói szerepelnek, a keynote beszédet a New York-i Metropolitan Museum of Art igazgatója, Max Hollein tartja.

Az előadások angol és német nyelven hallhatóak Zoomon. A részvétel ingyenes!

Regisztráció és részletes program itt.

 

Verbier Art Summit

január 28 - február 12.

A progresszív gondolkodókat felvonultató, izgalmas Verbier Art Summit idei témája a „Forrásra szomjazva: a megművelt táj és annak ökológiai hatása”.

A Verbier Art Summit programját minden évben más és más, múzeumigazgatókból válogatott csapat állítja össze - az előadókat pedig nem szigorúan múzeumi szakemberek közül választják. A fenntarthatóság témáját több szemszögből, több diszciplína felől megközelítő eseményen a már korábban felvetett témákat folytatják, így például szóba kerül a nemnövekedés (degrowth) a múzeumokban és a kulturális intézmények felelősége. 

A tavalyi videókat is érdemes nézegetni. A virtuális programot idén is ingyen követhetjük a multimédiás platformon, ahol innovatív beszélgetéseket, vitákat, élő kérdezz-feleleket nézhetünk. 

https://www.verbierartsummit.org/2022

 

Digital Asset Management (DAM) and Museums

február 2.

Digitális eszközkezelés és a múzeumok című konferencián a terület vezető szakemberei osztják meg gondolataikat olyan kulcsfontosságú témákról, mint például a digitális gyűjteménykezelő rendszerek és a webes CMS rendszerek integrációja, a metaadatolás, a kapcsolódó jogszabályok, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás vagy a workflow.

A részvétel múzeumi szakembereknek ingyenes.

https://www.henrystewartconferences.com/events/events-dam-and-museums-2022

 

Heritage Collections Management 2022

február 3. 

A konferencia célja, hogy bemutassa galériák, könyvtárak, levéltárak és múzeumok (GLAM) gyűjteménykezelési gyakorlatának technológiai lehetőségeit és stratégiáit. A témák között szerepel például a metaadatolás, az adat-szabványosítás, a digitális eszközkezelés (Digital Asset Management), a DEAI gyakorlatok, új CMS rendszerek, online közzététel, intézményi digitalizáció, a gyűjtemények szerepe a múzeum technológiai ökoszisztémájában.

A részvétel múzeumi szakembereknek ingyenes.

https://www.henrystewartconferences.com/events/events-heritage-collections-management-2022

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ