Friss beton: 2022-ben nyitó és újranyitó múzeumok a világ körül

 

Míg a járvány világszerte bezárásra vagy csökkentett üzemmódra kényszerítette a múzeumokat, addig az építészek és szorgos építők nem pihentek. Íme, a 2022-ben megnyíló új vagy megújult múzeumok a világ minden szegletéből az Art Newspaper összeállítása alapján. 2022 nagy év lesz ez a zenerajongók számára: megnyílik a Magyar Zene Háza, a frankfurti Modern Elektronikus Zene Múzeuma, Tulsában (Alabama állam) a Bob Dylan Múzeum, New Yorkban a Broadway Museum a musicalek világába visz,  Párizsban pedig Serge Gainsbourg házát járhatjuk be.

 

Magyar Zene Háza, Budapest

Elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, melyet a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezett. A zenetörténeti kalandozás az ősember mágikus cselekményeivel indul, majd a magyar népzene gyökereivel folytatódik. Haydn, Bach, Mozart, Beethoven mellett kiemelten mutatja be a tárlat Erkel Ferenc és Liszt Ferenc jelentőségét, Bartók Bélát és Kodály Zoltánt. A tárlat végére eljutunk saját korunkig.

A kiállítást interaktív módon, téralapú fejhallgatók segítségével járhatják végig a látogatók. Az audiovizuális élményekhez egy úgynevezett kreatív hangtér is társul, ahol kipróbálhatjuk például a hanggolyópályát, a ritmushajtányt és egy robotzenekart rejtő orgonát is. 

https://zenehaza.com

 

Nasjonalmuseet, Oslo

nyitás: június 11. 

A főváros középpontjában nyíló, új norvég nemzeti múzeum mérete és költségvetése alapján is gigantikusnak számít. Az észak-európai régió legnagyobb múzeuma három nagy intézményt (Nemzeti Galéria, Kortárs Művészeti Múzeum, Iparművészeti és Design Múzeum) foglal magába. 

Több mint 5000 alkotás kerül bemutatásra az ókortól napjainkig a több mint 80 helyiségből és két emeletből álló állandó kiállításon. A múzeum kiemelkedő művei közé tartozik Edvard Munch A sikoly (1893) című képe, Vincent van Gogh Saint-Rémy-de-Provence-ban, 1889-ben festett önarcképe és Harald Sohlberg Téli éjszaka a hegyekben című műve (1914), amelyet Norvégia nemzeti festményének választottak. A tetőtéri 2400 négyzetméteres teremben időszaki kiállítások kapnak helyet, nyitásként több mint 150 kortárs norvég művész és művészkollektíva alkotásait láthatjuk. A Nasjonalmuseet-et úgy tervezték, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 50 százalékkal csökkentse, a hűtést tengervizet használó szivattyú végzi. A teljes homlokzatot norvég pala borítja.

A Kleihues + Schuwerk német építészek által tervezett új épület 6,1 milliárd koronába (670 millió dollár) került, és teljes egészében államilag finanszírozott.

https://www.nasjonalmuseet.no/

Fotó: Borre Hostland, Nasjonalmuseet

 

 

Grand Egyptian Museum, Gíza, Egyiptom

nyitás 2022 végén

A közel 500 000 négyzetméteres GEM mérete felveszi a versenyt egy metropolisz repülőterével. A gízai piramisok közelében található múzeum 100 ezer egyiptomi műtárgynak ad majd otthont, kronológiai rendben az őskortól a görög-római korszakig. Közöttük lesz Nagy Ramszesz 11 méter magas, 75 tonnás vörös gránit szobra és egy 45 méter hosszú, csónak, amelyet 1954-ben tártak fel Khufu Nagy Piramisának tövében. Sok látogató számára a legnagyobb vonzerőt a Tutanhamon sírjából származó, 5000 relikviából álló gyűjtemény jelenti, amelyet a Kairó központjában található történelmi Egyiptomi Múzeumból szállítottak át, és teljes egészében most látható először.

Tervező: Heneghan Peng, Dublin 

http://gem.gov.eg/

 

forrás: Henehan Peng

 

Art Gallery of New South Wales, Sydney, Ausztrália

nyitás 2022 végén

A Sydney Modern néven ismert bővítés egy tágas, üvegfalú új épületet jelent, amelyet a tokiói Sanaa építésziroda használaton kívüli második világháborús olajtartályok fölé tervezett. Ez egy, a nap 24 órájában nyitva tartó kerten keresztül kapcsolódik a meglévő neoklasszikus homokkő galériához, ahonnan a sydney-i kikötőre nyílik kilátás. Az egyik régi olajtartályt földalatti galériaként használják különleges kiállítások és előadások számára.

Az ausztrál őslakosok és a Torres-szoros szigetein élő művészek munkáit a bejárathoz közeli, dedikált helyen és a kiállításokon is felfedezhetjük. A zöldtetőket, napelemeket és esővízgyűjtőket magában foglaló dizájn Ausztrália legmagasabb minősítését érte el a környezeti szempontból fenntartható épületek tekintetében.

Az építész ugyanaz a japán SANAA iroda, mely az új magyar nemzeti galéria épületének tervezését nyerte el, és aminek portfóliójába a Louvre Lens is tartozik. 

https://www.artgallery.nsw.gov.au/

 

forrás: SANAA

 

 

Musée de Cluny, Párizs

nyitás 2022 tavaszán

A hét évig tartó felújítás hamarosan befejeződik a középkornak szentelt múzeumban. Új a fogadóépület, helyreállították a gótikus kápolnát és az ókori gall-római termálfürdő romjait, a 15. századi városházát és 19. századi melléképületeit pedig akadálymentesítették a fogyatékossággal élők számára. A kiállításon a tematikus megközelítés helyett kronológiai elrendezés lesz, új útvonal vezeti majd el a látogatókat a bizánci gyűjteménytől és a gótikus művészet születésén át egészen az 1500-as évekig, beleértve a híres egyszarvút ábrázoló kárpitokat. Láthatóak lesznek a Sainte-Chapelle rózsaablakai és a francia forradalom idején a Notre-Dame székesegyház homlokzatáról eltávolított királyszobrokat.

https://www.musee-moyenage.fr/

fotó: Célia Uhalde 

 

 

Hong Kong Palace Museum

A hongkongi építész, Rocco Yim által tervezett épület kilenc galériából áll majd, melyek összterülete 7800 négyzetméter. A palotamúzeumhoz tartozik ezenkívül egy 400 férőhelyes színházterem, oktatási célokra szolgáló termek és játszóházak. A pekingi Palotamúzeum mintegy 800 műtárgyából - köztük ritka könyvek és a kínai festészet, kalligráfia, iparművészet remekei- áll össze az első kiállítás. A többi termet a hongkongi műgyűjtésnek és a gyermekek interaktív élményeinek szentelik. A nemzetközi együttműködések nyomán megvalósuló első kiállítás a lovakról szól majd, ahol az ősi kínai műtárgyak mellett a párizsi Louvre alkotásai szerepelnek majd.

https://www.westkowloon.hk/en/hkpm

 

foot: ROCCO Design Architects

 

 

MOMEM, a Modern Elektronikus Zene Múzeuma, Frankfurt

A techno és house zenei stílusokban nagyot alkotó zenészek otthonában, Frankfurtban nyílik az első elektronikus zenei múzeum. Az elektronikus zene fejlődésének folyamatát és hatását mutatja be az áprilisban nyíló múzeum, ahol a vizuális dokumentáció mellett a közönség érintéssel és persze legfőképpen zenén keresztül is elmélyülhet az élményben. Rendeznek majd felolvasásokat és beszélgetéseket, fellépéseket, a dj-k és producerek workshopokat és szemináriumokat tartanak a következő generáció számára, és betekintést nyújtanak a stúdióban való munkavégzésbe.

http://momem.org

fotó: MOMEM

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ