Az Európai Tanács Múzeumi Díját 2022-ben egy ír múzeum nyerte el

Tavaly év végén, 2021 december 3-án született a döntés a 2022-es év kiemelt európai múzeumáról. Az Európa Tanács Múzeumi Díját a Nano Nagle Place nyerte el, így idén ők is viselhetik az Európa Múzeuma címet (2022 Winner of the Council of Europe Museum Prize). 

A Nano Nagle Place Írország harmadik legnagyobb városában, a Debrecen méretű Corkban található. A múzeum névadója, Nano Nagle, azaz Nagle nővér a 18 századi ír oktatás úttörője volt. A múzeum tovább élteti a 2013-ban boldoggá avatott Nagle nővér örökségét, és a fontos társadalmi szerepeket vállal a város mindennapi életében: az oktatás és a múzeum falain kívüli társadalmi kohézió erősítése két legjelentősebb célkitűzésük. A Nano Nagle Place egy örökségi komplexum, magába foglalja a múzeumot, úgynevezett örökségi szobákat", közösségi tereket, kerteket, könyvesboltot és egy remek kávézót, de számos oktatási tevékenységgel foglalkozó alapítványnak is otthont ad. 

A kép forrása: https://nanonagleplace.ie/heritage-centre/ 

 

A korábbi években díjazott múzeumok:

2021: Gulag History Museum, Moszkva, Oroszország

2020: National Museum of Secret Surveillance "House of Leaves”, Tirana, Albánia

2019: Museum of Communication, Bern, Svájc

2018: War Childhood Museum Szarajevó, Bosznia Hercegovina

 

Az európai múzeumok számos díjra nevezhetnek a EMYA/EMF (European Museum of the Year Award/European Museum Forum) honlapján

A két legrangosabb két díj az Council of Europe Museum Prize, a másik pedig a European Museum of the Year Award. Mindkét díjat 1977 óta nyerhetik el az intézmények, a rangos kitüntetések a múzeumok európaiságát és társadalmi elkötelezettségét ismerik el, az intézmények szakmai nívóját emelik.

Ezek mellett számos speciális, tematizált díjra lehet nevezni az intézményeknek, amelyek szintén az Európai Múzeumi Fórumhoz köthetők.

A díjak minden évben kiosztásra kerülnek, és  ismerik el a múzeumi világ legfontosabb törekvéseit: a személyes vagy intézményi újítást, a társadalmi szerepvállalást, a fenntarthatóságot kiemelő, a példaértékű közszolgálati tevékenységet folytató, és a társadalmi befogadást előmozdító,  legbarátságosabb múzeumot is. A különböző díjakról bővebben Nemzetközi Múzeumi Díjkisokos című cikkünkben olvashatnak.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ