Nemzetközi Múzeumi Díjkisokos

A múzeumi világban minden évben számos nemzetközi díj, elismerés kerül kiosztása, melyek a szakmán belül több példaértékű múzeumi tevékenységet emelnek ki, és ismertetnek meg a nagyérdeművel.

 

Kulturális örökséget népszerűsítő díjak

 

Európai Unió Kulturális Öröksége Díjak / Europa Nostra Díjak

A European Heritage Awards / Europa Nostra Awards díjat az Európai Bizottság indította el 2002-ben, és azóta is az Europa Nostrával együttműködésben zajlik. A díjakat az Európai Unió Kreatív Európa programja támogatja.
A díjak az örökségvédelmi beavatkozások, a kutatás, az oktatás, a képzés és az örökségi tudásközvetítés legmagasabb színvonalát, valamint a szakemberek és önkéntesek régóta fennálló elkötelezettségét ünneplik és hirdetik.

Pályázni a következő kategóriákban lehet:

  • megőrzés és adaptív újrafelhasználás 
  • kutatás, oktatás, képzés és készségek
  • polgárok bevonása és figyelemfelkeltés
  • örökségbajnokok.

A díjat legfeljebb 30 kimagasló örökségvédelmi projekt kaphatja meg, amelyek közül 5 nagydíjat kap. A nagydíj összege 10 ezer euró.

A nevezés menete: a honlapon található online form kitöltésével lehet nevezni

Nevezési határidő: 2022 február 1.

Nevezési díj nincs.

Kreatív Európa Program 2014-2020 - Kultúra alprogram

 

Digitális örökségi és múzeumi projektek

 

Heritage in Motion

 

Már beszámoltunk a Heritage in Motion tavalyi shorlistjéről, az Europeana kreatív multimédiás tartalmak versenyének keretén belül kerül kiosztásra. A zsűri a versenyre nevezett alkotások közül választja ki a legérdemesebb, európai örökséget feldolgozó pályaművet. A 2018 óta évenként mgrendezett versenyre jelentkezhetnek a kreatívok, akik filmekkel, játékokkal, applikációkkal, vagy interaktív weboldalakon keresztül népszerűsítik Európa tárgyi, vagy szellemi örökségét.

A nevezés menete: a verseny honlapján felhasználói fiókot létrehozva lehet feltölteni a pályaművet, 2021-ben a nevezési határidó augusztus 1. volt.

A nevezési díj 225 €

2021-ben 4 nyertes művet, és két különdíjas művet választott ki a nemzetközi zsűri. 

 

 

AVICOM FAIMP Fesztivál

 

Az AVICOM (az ICOM Audiovizuális, Új Technológiákkal és Közösségi Médiával foglalkozó Nemzetközi Bizottsága) minden évben megrendezett  F@IMP Fesztiválja audiovizuális tartalmak alkotásában, közzétételében jeleskedő múzeumokat díjazta, emellett teret ad az innovatív multimédiás technológiák jó gyakorlattá formálására. A 2020-as évben 7 kategóriában 16 nyertes alkotás született, a díjátadó ceremónia a MuseumDigit konferencia keretében került megrendezése a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A nevezés menete: a verseny honlapján felhasználói fiókot létrehozva lehet feltölteni a pályaművet, 2021-ben a nevezési határidő november 30. volt.

A nevezési díj 100 €, 2021-ben azonban ingyenes volt a nevezés.

 

 

Jógyakorlatok, társadalmasítás

 

Az European Museum Forum díjai

 

Az Európai Unió és a Múzeumok Európai Fóruma számos múzeumot, és múzeumi jó gyakorlatot díjaz, melyekre különböző díjakat alapítottak. A győzteseket az EMYA konferenciákon hirdetik ki, 2022-ben Tartuban, az Észt Nemzeti múzeumban tartják május 4 és 7 között. Az esemény oldalán az év múzeuma díj shortlistje is megtekinthető.

A nevezés menete: a honlapon található form kitöltésével lehet jelentkezni, a 2023-as évre 2022 április 1-ig lehet leadni a nevezést.

A nevezési díj 500 €

European Museum of the Year 

Az Év Európai Múzeuma Díjat 1977 óta minden évben egy globális európai identitását hirdető, mindemellett a helyi közösségi szerepeket is magára vállaló múzeum nyeri el.

The Council of Europe Museum Prize

Az Európa Tanács minden év decemberben hirdeti ki a jövő évi díjazott múzeumot, a rangos elismerést 1977 óta nyerhetik el az intézmények a múzeumok európaiságát és társadalmi elkötelezettségét ismerik el, az intézmények szakmai nívóját emelik.

Kenneth Hudson Award

Az intézményi bátorság és a szakmai integritás díja azokat a múzeumi szakembereket ismeri el, akik mernek kérdezni és megkérdőjelezni már megkövesedett társadalmi, politikai vagy gazdasági igazságokat.

The Silletto Prize

A részvételi múzeum gyakorlatát követő múzeumokat díjazzák, melyek mélyen elkötelezettek a társadalmasítás, közösségépítés iránt.

Portimao Museum Prize

Az inklúzív, befogadó, és a legbarátságosabb, leghívogatóbb múzeumi környezet kialakításáért fáradozó múzeumot díjazza.

Meyvaert Museum Prize for Sustainability

A fenntarthatósági célkitűzések megvalósításában jeleskedő múzeumokat díjazza

 

 

 

Hands On! Children in Museum Award

 

A gyermekek számára izgalmas, játékos, és élményszerű tereket kialakító múzeumokat díjazza.

A nevezés menete: a Gyermekek a Múzeumban Nemzetközi Szövetségének honlapján lehet elérni és letölteni a jelentkezési lapot

nevezési határidő:  2022 április 1.

A nevezési díj 295 €

 

Museums + Heritage Awards 

Szerteágazó kategóriákban lehet nevezni, a határidő 2022. február 1.

nevezési díj: 125 £ + áfa

  • Sustainable Project Of The Year
  • Best Use Of Digital – International
  • Fundraisers Of The Year
  • Community Impact Award 
  • International Exhibition Of The Year 
  • Learning Outreach Award 
  • Restoration Or Conservation Project Of The Year​
  • Shop Of The Year The Pandemic Pivot Award (Fewer Than 20 Paid Fte Employees)
  • Covid Supplier Of The Year
  • The Pandemic Pivot Award (More Than 20 Paid Fte Employees)

 

European Museum Academy díjai

 

Luigi Micheletti Award

A Micheletti Alapítvánnyal közösen szervezett díj a 20 századi fókuszú múzeumok (legyen az történeti, tudományos, környezetvédelmi, társadalmi, ipari vagy technológiai szakágú intézmény) közül díjazza a leginnovatívabb kezdeményezést. A múzeumi módszertani innovációk támogatására született díj a jó gyakorlatok elismerése, emellett széleskörű szakmai megismertetésére szolgál.

A 2022-es pályázási időszak még nem kezdődött el.

 

DASA Award

2011 óta minden évben kiosztják a Micheletti-díj párját, a DASA díjat, melyet a leginnovatívabb kommunikációs és közönségkapcsolati újítás nyeri el. A tudásátadási és a múzeumi tanulás fontosságát elismerő díj egyúttal fel is hívja az intézmények figyelmét, hogy nem csak sikeres stratégiákkal, kommunikációt megújító projektekkel, hanem felhasználóbarát kiállítóterek tervezésével is nagyban hozzájárulnak a múzeumi edukáció sikeréhez.

A 2022-es pályázási időszak még nem kezdődött el.

 

Art Museum Award

A frissen, 2021-ben az A.G. Leventis Alapítvánnyal közösen alapított Art Museum Award a művészeti múzeumok számára ad lehetőséget: innovatív múzeumi projektek közül választja ki a legelőremutatóbb, társadalmi változást ösztönző kezdeményezést.

A nevezés menete: a díjak honlapján felhasználói fiók létrehozását követően lehet feltölteni a pályázatot.

Nevezési határidő: 2022. március 31.

A nevezési díj 300 €

 

 

The Best in Heritage honlapján további múzeumi díjakról, és a 2021-es nyertesekről tájékozódhatunk

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ