Az iskolarendszer, az egészségügy és az egyenlőség is a jövő kulturális öröksége, vallják a finnek

A finn Nemzeti Régiségtanács, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi Minisztérium által második alkalommal végzett lakossági felmérést Kulturális Örökség Barométer 2021 címmel. Ebből kiderül, hogy mit gondolnak most a finnek kulturális örökségükről és arról, hogyan kellene befektetni ezekbe.

Most először kérdeztek rá arra, mit sorolnának a jövő kulturális örökségéhez. A 2031beérkezett válasz azt is tükrözi, hogy mit értékel a lakosság ma: a változatos és tiszta természetet és a magas színvonalú építészetet. A válaszadók kiemelték az éghajlatváltozás elleni küzdelem technológiai megoldásait, a geotermikus energiától a szélturbinákig, és az északi jóléti társadalommal gyakran összekapcsolt tényezőket, mint például az iskolarendszer, az egészségügy és az egyenlőség, a válaszadók szintén a jövő kulturális örökségének tekinti.

A kulturális örökség különösen fontos az idősebb korosztályok számára. A 65 év felettiek 85 százaléka tartja nagyon vagy meglehetősen fontosnak, míg a 30 év alattiak 54 százaléka. A legfiatalabb válaszadók körében az előző barométer óta enyhe érdeklődésnövekedést tapasztaltak. A válaszadók lakóhelye nem volt jelentős hatással arra, mennyire tartja fontosnak a nemzet kulturális örökségét.

Háromból két ember a kulturális örökséget a családja múltjának fontos részének tekinti. Több mint egyharmaduk szeretné, ha ők maguk is jobban részt vehetnének annak befolyásolásában, hogy milyen örökség kerül védelem alá, és egyre többen mondják, hogy az örökségi helyszíneket védeni kell a túlzott használat ellen (6 százalékpontos növekedés).

forrás

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ