Melyik lesz az év múzeuma? - Bemutatjuk az European Museum of the Year Award 2022 shortlistjét

Az Európai Múzeumok Fórumának (EMF) szakmai zsűrije 1977 óta választja meg az év múzeumát. Minden évben egy olyan közepes méretű, általában vidéki intézmény munkáját ismerik el, amely a helyi közösség felé nyitott, befogadó és elkötelezett, emellett a közös európai értékeket hirdetve működik. A díjra jelöltek longlistje már elérhető, listánkon válogattunk azok közül a múzeumok közül, melyek tevékenysége, újításai inspirációt adhatnak.

Az idei díjátadó májusban, az European Museum of the Year Award (EMYA) éves konferenciája keretében kerül megrendezésre, melynek a 2018-ban Kenneth Hudson Díjjal elismert tartui Észt Nemzeti Múzeum ad otthont.

Az EMYA konferencia és díjkiosztó ünnepség különlegessége, hogy a EMF által alapított további 4 szakmai díj is kiosztásra kerül. Bővebben ezekről Nemzetközi Múzeumi Díjkisokosunkban írtunk.

 

EMYA 2022 jelöltjei - már több, mint 50 múzeum nevezett a díjra

Ide kattitva a díj honlapján angol nyelven böngészhetjük a listát, azonban pár kiemelkedő múzeumi tevékenységet folytató, vagy egyedi, innovatív és újító megoldásokat alkalmazó múzeumot röviden magyar nyelven is bemutatunk. Az idei nevezettek közül kivétel nélkül az összes intézmény múzeumi alapfeladata mellett kiemelkedő társadalmi tevékenységet valósítanak meg. Az inklúzió által a társadalom legveszélyeztetettebb csoportjait, főként az időseket és a fogyatékossággal élőket bevonó múzeumi gyakorlatok Európa-szerte elterjedtek.

 

The Box Museum, Plymouth, Nagy-Britannia

  • viktoriánus hajóorrok, ausztrál immerzív időszaki kiállítás, 100 világrengető utazás története, minden korosztályt megszólító közösségi programok

Kollektív receptgyűjtés a plymouthi ízek megőrzésére: “A te recepted, a te örökséged” jeligével. Érzékenyen a külvilágra: enyhe demenciával diagnosztizált, vagy emlékezetzavarral küzdő idősek és gondozóik, barátaik, és családtagjaik művészetterápiás csoportja az Arts & Minds, a foglalkozásokon ingyen tea, kávé és sütemény. Emellett hagyományos kézimunka kollektíva minden péntekenként 10-12 között.

 

Holmegaard Vaerk, Holmegaard, Dánia

  • Dánia első (és utolsó), máig működő üvegfúvó műhelye a dán iparművészet, design és a kreatív ipar Mekkája

Az üvegművészet dániai örökségét felvonultató gyűjtemény két nagy gyár, Hoolmegard és Kahler történetén keresztül elevenedik meg. A gyárak termékei több mint 200 éve a dán mindennapok részei és az otthonok díszei. Kerámiából szintén jelentős gyűjteménnyel rendelkezik az intézmény. A szép tárgyak kapcsán a múzeum felteszi kérdést, hogy miben rejlik az emberek kreatív inspirációja, a Kreativitás 10. 000 éve tárlat pedig bizonyítja, hogy a kőkori és a 21 századi embert nem is olyan különböző, ha  a kreatív megoldásokról van szó. A kortárs dán üvegművészet úttörőjének, Per Steen Hebsgaard válogatott munkái a művész podcastjaival egészülnek ki.

 

A Finn Zenei Hírességek csarnoka: Music Museum Fame, Helsinki, Finnország

  • multiszenzoros élményekkel, zenetörténeti kalandozással és a felfedezés szabadságával csábít

2018-ban nyílt meg Finnország zene köré szervezett médiamúzeuma, ahol a modern technológiák az érzékszerveinkre hatnak. Múzeumi védjegy: a Finn Zenei Hírességek Csarnokába évente válogatnak zenei stílustól függetlenül jelentős dalszerzőket, énekeseket, zenészeket, zenekarokat.

Ajankohtaista - Musiikkimuseo Fame 

 fotó: Musiikki Museo Fame

 

Ír Irodalmi Múzeum, MoLI, Dublin, Írország

  • saját rádióval, az Ulysses filmes feldolgozásával várja online látogatóit, emellett a kortárs ír irodalom és a társadalmi befogadás előmozdítója

Az egyenlő esélyű hozzáférhetőség jegyében működő intézmény különös tekintettel van fogyatékossággal élő látogatóira, és szívesen látja vendégül négylábú vakvezető barátainkat. Mesemondó, kreatív szövegíró workshopokat szerveznek,  könyvklubot működtetnek és sokrétű kulturális programokra invitálnak.

 

Comenius Múzeum és Mauzóleum, Naarden, Hollandia

  • a 17. századi tudós emlékének őrzése mellett számos társadalmi projektben vesznek részt

Az kicsiny olasz jellegű erődváros romjain, egy deszakralizált kolostorépületben található a múzeum, azonban tevékenysége széleskörű, főképp az oktatásban jelentős projektek partnere. 1892-ben, Jan Amos Comenius halálának 300. évfordulója alapították az intézményt. A fenntarthatóság jegyében a korábbi kiállítási vitrineket eladásra kínálják a múzeum honlapján.

 

Coa Park - Vila Nova de Foz coa, Portugal

  • A Coa Völgye egy komplex örökségi helyszín, amelyet a Duero folyó szel ketté, számos védett paleolitikumból származó barlangrajzot és páratlan természeti értékeket őriz a terület

 

Svájci Vakok Múzeuma, Bern, Svájc

  • személyes hagyatékból múzeum, társadalmi és közösségi tér, mely számos figyelemfelkeltő tevékenységhez kapcsolódó workshopot, tanfolyamot, képzést koordinál, az inkluzív kultúrát és az egyenlő esélyű hozzáférést tűzte zászlajára

Fotó: Blindenmuseum

 

Belgrádi Nemzeti Múzeum, Belgrád, Szerbia

  • hagyományos történeti múzeum, amely a járvány alatt számos virtuális túrát, online oktatási programot készített, és még egy interaktív játékkal is kedveskedik online látogatóinak 

 

Ziraat Bank Múzeum, Ankara, Törökország

  • az ország első bankmúzeuma, amely 1981 óta nem csupán a Ziraat Bank történetét dolgozza fel, hanem a pénzmozgás történeti és technológiai fejlődésébe is beavatja látogatóit

 

Holstebro Museum, Dánia

  • 5 nyelven elérhető honlap, innovatív múzeumi dizájn, rengeteg gyermekprogram, amely Jütland történetét meséli el
  • tanítási segédleteket dolgoztak ki a dán pedagógusok számára

Holstebro Museum - Dit lokale kulturhistoriske museum

 Fotó: Holsterbro Museum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ