Hogyan ünneplik a múzeumok a szerelmet?

Február 14-e, a Valentin-nap mellett ha akarnánk sem mehetnénk el észrevétlenül. A tömegkultúrában hatalmas reklámdömping veszi kezdetét, megszaporodnak a csoki-, parfüm- és ékszer-reklámok, a kirakatok rózsaszínben pompáznak, a metrómegállókban is kókadozó rózsákat és tulipánokat kínáló árusok állják el utunkat. Ez aztán az igazi társadalmi jelenség, őrület. Bár sokan vannak, akik hazánkban ezt a jövevényszokást szúrós szemmel, vagy egyszerűen érdektelenül szemlélik, és nem értik, mások miért jönnek lázba a maci alakú, neonszínű művirág-installációk láttán. 

Azonban abban mind egyetérthetünk, hogy a Bálint-napról mindenkinek van véleménye: így a múzeumoknak is. És számos intézmény nem is rejti véka alá. A szerelmesek napján sok néprajzi, történeti, és művészeti intézmény döntött úgy, hogy reflektál és megoszt az ünnephez kapcsolódó tartalmakat, vagy páros programot szervez a látogatóknak.

Leszel a Valentinom? - Nemzetközi keretben

Az amsterdami Rijskmuseum nagyon szellemes, kreatív módon üzent követőinek:

 

 

A londoni Természettudomány Múzeum egész estés programja lehetővé tette a pároknak, hogy egy pohár itallal a kezükben megismerjék a természet legjobb szerelmi történeteit, emellett hárfakoncertet tartott a dínó-kiállításban, és egyéb programokkal; többek között állatsimógatóval, salsa órákkal is kedveskedett a program résztvevőinek.

 

A British Museum egy római gyökerekkel rendelkező, de a középkorban, és a reneszánsz idején újra felfedezett szokást, a hitgyűrű adást állította a középpontba. A fede gyűrűk összekulcsolt kezet formáznak, amelyet az olasz „mani in fede” vagy  beszédes, „hűségesen összekulcsolt kéz” elnevezéssel illettek, rendkívül népszerűek voltak a barátság és a szerelem kifejezésre, így könnyen a házasság szimbólumává váltak. 

 

 

Hasonló műtárgyat választott a Royal Museums Greenwich is: Nelson admirális gyűrűjét osztották meg, amit a híres hadvezér haláláig viselt:

 

A Wiltshire Museum azonban egy meglepő tárggyal - egy magképpel - köszöntötte a szerelmeseket, egy 18. századi paraszti alkotással, melyet egy korabeli ballada inspirálhatott:   

 

De mégis talán legmeglepőbb a bécsi Belvedere Múzeum Valentin-napi akciója. A nagy múltú intézmény egy olyan, a művészeti piacot felbolygató technikát választott, mely az utóbbi két évben lázban tartja a szakmát: művészeti NFT-ket, Klimt Csókjának digitális változatát feldarabolták, és a kis festményrészleteket kínálták eladásra február 14-én. A múzeum honlapján egy külön aloldalt hoztak létre a nem mindennapi múzeumi akciónak, és a terv bevált: a internetes tokenek eladásából a múzeum hatalmas bevételre tett szert. 

 

A londoni Tate egy múzeumtörténeti csemegével készült, 1933-ban Rodin csókja a múzeumban volt kiálltíva, melyet dokumentáltak:

 

A MET-ben gyerekek írhattak szerelmeslevelet kedvenc műtárgyuknak. A kedves vallomások ide kattintva olvashatók.

 

A Louvre-ban egy csodás reneszánsz kámeát választottak ki a Valentin-napi posztjukhoz, amihez maga a Napkirály készíttetett achátból egy poharat:

 

Magyar múzeumok a szerelmesek napján

A néprajzi Múzeum összegyűjtötte a Bálint-napi hiedelmeket, illetve a keresztény kultúrkörön kívülről is válogatott, bemutatva a múzeumban őrzött afrikai eredetű szerelmi ajándékokat, ami a réz bokaperecet, faragott strucctojást, és idei múzeumi kirakatokat is felvonultat.

 

 

Az év legőszintébb pillanata vagy kínos giccs a szerelmesek ünnepe?”  Teszi fel a kérdést az Iparművészeti Múzeum, aki a múzeumi tárgyak mellé a zenei aláfestéssel is kedveskedett:

 

 Hasonlóan szkeptikus a Pénzmúzeum kérdése is, ami így hangzik: Mennyit költsünk a szerelemre? A Valentin-nap anyagi vonzatait vizsgáló cikket a múzeum honlapján ide kattintva lehet elolvasni

 

 A Magyar Nemzeti Múzeum egy 500 éves szerelem emlékét elevenítette fel:

 

 

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum pedig szó szerint nekünk adta a szívét:

 

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum egy gyönyörű Radnóti-verssel kedveskedett a közösségi média felületein:

 

A Galántai Honismereti Múzeum pedig egy múzeumi randevúra invitálta közönségét.

 

 

 

2022-ben a nemzetközi és hazai múzeumok is elsősorban a Valentin-napot egy jó lehetőségként értelmezték, és így a szerelem, vagy a házasság témájához kapcsolódó kincseiket mutatták be gyűjteményükből.

 


Mi sem maradunk le

a MuseuMap Valentin-napi gyűjtése is büszkén hirdeti, hogy „szerelmesek vannak köztünk”.

 

 

Borítókép: ©️National History Museum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ