Mentális jóllét központ a múzeumban

A párizsi kortárs művészeti múzeum, a Palais de Tokyo „gondozó központot" létesít, mely a művészetet mint a mentális jóllét forrását támogató programok otthona lesz. Az Art Newspaper cikke. 

A múzeum idén 20 éves fennállását ünnepli egy 700 négyzetméteres pavilonnal, ami Tanguy Pelletier, a múzeum nyilvános programokért felelős igazgatója szerint „egy átalakulási kamra lesz, egy olyan eszköz, amely még nyitottabban fogadja a minden horizontból érkező látogatókat, a fogyatékossággal élő közönséget vagy a különböző hátránnyal küzdő csoportokat, még akkor is, amikor az épületben éppen nem zajlanak kiállítások".

A HAMO-nak keresztelt épületrésznek három fő terme lesz. A „pozitív szalon" pszichiáterek, művészetterapeuták, pedagógusok és más szakemberek találkozóinak ad majd otthont. A következőben három moduláris, forgó szerkezet kap helyet, melynek falai a tervezett tevékenységtől függően tévéképernyőként vagy táblaként funkcionálnak. Egy csigalépcső és egy lift vezet majd a félemeletre, amelyet 3D nyomtatókkal és egyéb tech eszközökkel felszerelt laboratóriumnak terveztek. A pavilonban egyszerre négy-hat nyilvános workshop megtartására lesz hely.

A Palais de Tokyo kávézója / Bolshakov felvétele /

A Palais de Tokyo a helyi partnerekre épít, például a francia Alzheimer Egyesületre és Párizs legnagyobb kórházával, a Salpêtrière-rel való együttműködésre.

A HAMO Franciaországban az első olyan mentális egészségnek szentelt létesítmény, amelyet egy kulturális intézményen belül építettek, bár a Palais des Beaux Arts de Lille volt az első, amely érdeklődött a terület iránt: ez az egyetlen francia múzeum, ahol teljes munkaidős művészetterapeuta is dolgozik. A lille-i program 2012-ben indult, akkor abból a célból, hogy támogassa az autista munkatársakat.

 

Eközben a Louvre-Lens nemrégiben összefogott a L'Art&Fact egyesület két művészetterapeutájával, hogy elindítsák a Louvre-terápiát, egy csoportos műhelymunkákból álló sorozatot, amely azon az elképzelésen alapul, hogy maga a múzeumi élmény egészségügyi előnyökkel járhat. "Bárcsak meg tudnánk győzni az orvosokat, hogy a Louvre-Lens látogatását ugyanúgy írják fel, mint bármely más kezelést" - mondja Gunilla Lapointe, a programért felelős kulturális mediátor, aki megjegyzi, hogy Kanadában és Belgiumban már léteznek ilyen programok.

A MuseumDigit 2021 konferencia vendége volt Marie Lavandier, a Louvre Lens igazgatója. Előadása megtekinthető a MuseumDigit YouTube csatornáján.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ