Mit tesznek a múzeumok Ukrajnáért?

Az ukrán-orosz háború kitörésének hírére páratlan módon reagált a világ, így a nemzetközi múzeumok is. Összeszámolni is nehéz lenne azokat a nyilatkozatokat, megmozdulásokat, akciókat, melyek elítélik az orosz agressziót és támogatásukról biztosítják Ukrajna népét.

 

A segítségnyújtásnak több módja is létezik: a gyűjtemények megóvásától kezdve a pénzgyűjtésen és tudományos ösztöndíjakon át a menekültek elhelyezkedésig - ezeket a NEMO külön oldalon is összesíti.

A British Museum igazgatója, Hartwig Fischer és több más európai múzeumi szervezet és intézmény vezetője az Ukrajnából menekülő múzeumi dolgozóknak ajánlotta fel segítségét

  

Száműzött múzeum

A bécsi Weltmuseum honlapján az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeum digitális gyűjteményének darabjaiból mutat be folyamatosan változó válogatást. 

  Övcsat - krími tatár ruhadísz. Ezüst 19. század, Krím-félsziget. © Ukrán Nemzeti Múzeum

 

Veszélyeztetett digitális tartalmak megőrzése

Nem csak a kézzel fogható tárgyak vannak veszélyben, hanem az audiovizuális és digitális kulturális tartalmak is. A SUCHO (Saving Ukrainian Cultural Heritage Online) oldalt kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek - könyvtárosok, levéltárosok, kutatók, programozók - csoportja működteti, akik azon dolgoznak, hogy beazonosítsák a megtámadott vagy veszélyeztetett területen lévő ukrán kulturális örökségi intézményeket, és archiválják azok digitális tartalmait és adatbázisait. Többféle technológia kombinációját alkalmazzák a webhelyek és tartalmak feltérképezésére és archiválására, így az Internet Archive Wayback Machine-t, a Browsertrix programot és a Webrecorder projekt ArchiveWeb.page böngészőbővítményét és alkalmazását.

 

Szabadon elérhető szakkönyvek az ukrán kultúráról, történelemről és művészetről

Az Exact Editions hozzáférést biztosít 23, az ukrán történelemről és kultúráról szóló szakkönyvéhez, melyeket az európai történelem, az orosz tanulmányok, a politikatudomány, az iszlám történelem, a művészet és a filmművészet szakértői jegyeznek.

 

Múzeumi foglalkozás lvivi gyerekeknek

Bohdan Tykholoz, a lvivi Franko Múzeum igazgatója naponta mintegy 1000 gyermeket fogad abban az általa vezetett színházban, amelyet gyermekpszichológusokból, művészekből, zenészekből és tanárokból álló csapattal indított - írta a The Guardian. A gyerekeknek művészeti és zenei programokat szerveznek, hogy teret biztosítsanak számukra a játékra.

„Az ötlet akkor született, amikor a két gyermekemnek és a feleségemnek el kellett hagynia az országot és Németországba menekültek, közvetlenül a konfliktus kezdete után" - mondja Tykholoz, aki a Móka a bátorságért nevet adta a projektnek. „Amikor rájöttem, hogy a saját gyerekeimnek a legsürgetőbb szükségük az alkotásra, a rajzolásra van, azonnal ez a projekt jutott eszembe. Azt mondtam magamnak: ha nem is tudok segíteni a gyerekeimnek, mert messze vannak, más gyerekeken még tudok segíteni.”

 

Művészek a felejtés ellen

Az ukrán művészek pedig plakátjaikkal a háború borzalmaira, és a mielőbbi békekötésre hívják fel a figyelmet: a #SupportUkrainePIC kezdeményezés a pusztítás, szomorúság és remény képeit vonultatja fel.

Jenya Polosina munkája

 

Ukrán nemzeti kincsek

S hogy ne csak a borzalmakat lássuk: a háború kitörése óta az Ukrán Nemzeti Történeti Múzeum rendüleletlenül posztol: támogató leveleket és gyűjteményeinek kincseit, az elkerülhetetlen napi aktualitáshoz igazodva és tartva a lelket az ukránokban, miközben a kulturális értékeket időtlenségükben, múlhatatlan transzcendenciájukban mutatja meg. 

Megható a múzeum főigazgatójának, Fedir Androscsuk saját Facebook oldalán látni a képeket, melyeket minden nap készít a múzeumról, ahogy a tavaszi napsütésben ha zárt kapukkal is, szokatlan nyugalomban, békére várva, de áll. 

Ukrán múzeumok termeibe, műkincseibe ad betekintést egy múzeumkedvelő Museums of Ukraine Instagram oldala.

 

#Museumweek ukrán kampánya

Az online múzeumi kezdeményezés hírlevelében és honlapján is bejelentette, hogy idén egyik napját a szabadság témakörének dedikálja, így a 7 napon át tartó online eseménysorozat június 15-én a #freedomMW hesteggel várja a közgyűjteményi szektor vonatkozó tartalmait.

 

Magyar jó példa: a Fővárosi Nagycirkusz, vagyis a Cirkuszművészeti Központ és Múzeum artistáknak nyújt menedéket

„Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi és a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat." Az intézmény és a munkatársak a Facebookon osztották meg, hogy az 5 és 17 év közötti gyermekek nem átutazók, hanem tartósan a cirkuszban maradnak, és számukra jelenleg is fogadnak adományokat.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ