Megjelent a MUZADAT – múzeumi statisztika látványosan, érthetően

10 éve indult útjára a MuzeumStat oldal: „először bölcsis lett, majd óvodás, és 2017-ban már érettségizett”, és ha tovább gondoljuk Sz. Fejes Ildikó, az MNM OMMIK főosztályvezetőjének előadásában elhangzott hasonlatát, akkor 2022-re a szakdolgozatát is megírta. Nemrégiben jelent meg az MNM OMMIK első múzeumi statisztikai kiadványa, a MUZADAT. Ennek kapcsán beszélgettünk Mácsai Ági kulturális tanácsadóval a látogatókutatásról, múzeumi adatokról és a MUZADAT-ról.

Magyarországon hivatalosan csak az MNM OMMIK foglalkozik a múzeumi adatokkal, és nem véletlenül: nemzetközi szinten egyre többen felismerik a statisztika fontosságát, mivel a múzeumok is a marketingalapú stratégiai tervezés felé tendálnak. Mindent adatokkal próbálunk alátámasztani.

MÁ: Igen, ez az, ami szerintem itthon nincs. Igazából én értékelésekkel, látogatókutatásokkal foglalkozom. Ehhez viszont adatok kellenek. Ez nem az a szint, hogy ránézek, milyen cuki a látogató, hanem tényleges adatokkal kell alátámasztani a kutatást, és én azt látom, hogy itthon ez a gondolkodásmód hiányzik.

Mióta tervezed, hogy egy ilyen felhasználóbarát formában is megmutatjátok a múzeumi adatokat, mint amilyen a MUZADAT kiadvány?

2015-ben kezdett el komolyabban érdekelni a látogatókutatás. Külföldön több vonatkozó képzésen is részt vettem, amire itthon egyszerűen nem lett volna lehetőség. 2015-16 között végeztem el egy menedzserképzést, és tulajdonképpen már akkor elkezdtem nézegetni a Kultstat adatbázisokat (ahol a közművelődési szektor hivatalos, éves statisztikái érhetők el – a szerk.) és ez is onnan indult. 5-6 éve dolgozom azon, hogy a külföldi jó példák nyomdokaiba lépve mi is készítsünk kimutatásokat.

Már a MuzeumStat oldalon lévő adatok is sokszínűek, kereshetők. A MUZADAT kiadványa miben tud ehhez képest újat mutatni az olvasóknak?

A MUZADAT nem csak adatbázisokat mutat, hanem a mindennapokban is lehet használni. A visszajelzések azt mutatják, hogy jó, hogy ezt látványos formában készítettük el, és egyáltalán: jó, hogy használjuk a statisztikai adatokat. Ebben az irányban szeretnénk tovább haladni, és abban reménykedem, hogy minél előbb kihozzuk a MUZADAT 2020-at. Elsőre talán furcsán hangzik, hogy idén abban reménykedem, hogy a 2020-as kiadvány készül el, de ehhez már vannak megfelelő adataink. Azonban a 2021-es statisztikai adatokat én is valószínűleg nyáron fogom először látni.

A MuzAdat 23. oldala.

 

Ez nehéz, hogy ekkora időbeli eltolódás van a statisztikák megjelenésében. Lehet ez a járvány a hozadéka, hogy nincsenek mérhető adatok, mivel zárva voltak az intézmények?

Nem feltétlenül: a pandémia előtt is az volt a bevett gyakorlat, hogy januárban kell az előző évről adatot szolgáltatni, tavasszal van a javítási/hiánypótlási időszak, és akkor egyszer csak felkerült a rendszerbe. Maga a rendszer működése szüli ezeket a nagy eltolódásokat. Mivel éves adatszolgáltatási rendszer van, ezért ez nem is lehetne gyorsabb. Ezen például úgy is lehetne változtatni, hogy negyedéves adatgyűjtéseket vezetnénk be. Nagy-Britanniában nyilvánosak a negyedéves adatok, és ezek friss adatok. Persze nem kellene minden adattípust negyedéves gyakorisággal szolgáltatni, például gyűjteményi adatot elég lenne évente egyszer. De vannak azonban olyan dinamikus múzeumi adatok, amiket hasznos gyakran látni. Például a múzeumpedagógusoknak azt, hogy programonként hány résztvevő volt. Ezt könnyen lehet mérni. Ahhoz, hogy az első negyedévben mi történt, az kellene, hogy április 20-ig leadják a múzeumok az első negyedéves adatokat. Úgyhogy ebben is lehetne fejlődni, de itt még alapvetően nem tartunk.

Kik azok a szereplők, akik az adatszolgáltatást kezelik itthon?

Három szereplőből áll folyamat: első a minisztérium kötelező adatszolgáltatása, majd a második az OSZK, aki magát az adatbázis hátteret, a Kultstat rendszert adja, majd vagyunk mi, akik meg a látványos formában kereshető adatokat mutatjuk meg a MuzeumStat oldalon.

Hogyan tervezitek a kiadványsorozat következő részeit?

Az a tervünk, hogy ne minden évben ugyanazt mutassuk meg. Sok ötletünk van, azt szeretnénk, ha minden évben új nézőpontot hoznánk be, új kérdéseket vetnénk fel, amikre válaszokat is adunk. A most készülő 2020-as kiadvány témája egyértelműen a COVID lesz – ez arról fog szólni, hogy a járvány milyen változásokat hozott. A 2019-es évben országos adatokat néztünk, a jövőben akár területi egységekre bontva is készítünk kimutatásokat. A MuzeumStaton meg tudjuk mutatni, hogy két, látszólag egymástól eltérő adat között milyen összefüggések lehetnek. Például a digitális részvétel erősödött, reményeink szerint látni fogjuk, hogy valóban növekedett az utóbbi 1-2 év alatt a digitális múzeumi tartalom. További izgalmas témák, vizualizációk is bőven vannak még a tarsolyunkban.

 

A MuzAdat – MúzeumStat mindenkinek ide kattintva tekinthető meg

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ