Gretna Green by @ Mather and Co.

Mi a modern múzeum 5 alapeleme?

 A múzeumi kiállítások tervezésével és kivitelezésével foglalkozó brit Mather and Co. stúdió szakemberei a Museums and Heritage oldalán osztották meg, szerintük melyek a kor embere számára izgalmas, modern múzeumok ismérvei.

A technológia és a trendek az idő múlásával változnak, akárcsak a múzeum szerepéről való gondolkodásmód. Egy 1980-as években tervezett tárlat már nem feltétlenül felel meg a ma elvárásainak. Bár a múzeumok küldetése mit sem veszít érvényességéből, sőt fel is értékelődik, ha például a kulturális és természeti örökség megóvásáról, az oktatásról, a világban zajló folyamatok megértésének segítéséről van szó. Azonban az, ahogy ennek a küldetésnek eleget tesznek, az igenis megváltozott.

A Mather and Co. tervezőinek háta mögött 25 éves tapasztalat van, melyet múzeumi, kiállítási és egyéb látogatói élményterek tervezésével szereztek. A tervezőiroda olyan kiállítások megalkotásában segédkezett, mint a Golf Világmúzeuma (R&A World Golf Museum), a Pankhurst Központ (The Pankhurst Centre), Quarry Bank Mill, a lausanne-i Olimpiai Múzeum (The Olympic Museum) és a Downtown Abbey élménypark (Downton Abbey: The Experience). Szerintük a ma múzeuma…

...mindenki számára hozzáférhető

A múzeumi tér megtervezésekor mindig figyelni kell arra, hogy tér és a bemutatott tartalom a látogatók hátterére, érdeklődésére és egészségügyi állapotára tekintet nélkül mindenki számára elérhető legyen. A Mather and Co. a brit National Paralympic Heritage Trusttal (Nemzeti Paralimpiai Örökségi Szövetség) és a Heritage Lottery Funddal (Örökségi Lottóalap) közösen tervezte és rendezte be a National Paralympic Heritage Centre (Nemzeti Paralimpiai Örökség centruma) és egy paralimpiáról szóló vándortárlatot. A terek kialakítása során gondoskodtak arról, hogy minél többen hozzáférjenek a műtárgyakhoz, és megismerhessék a hozzájuk kapcsolódó történeteket. Gondoltak a kerekesszékes látogatókra és a látássérültekre, akiket kapaszkodók segítettek az eligazodásban.

Kép forrása: Mather & Co

...nem csak olvasható: kevesebb szöveg, gyorsabb megértés

Sokszor halljuk, hogy olyan világban élünk, ahol az emberek türelmetlenek, nem hagynak elég időt az információ befogadására. A közösségi média legfeljebb 30-60 másodperces videóival a közönség rövidtávú figyelmét kelti fel. A fiatalabb generáció különösen nehéznek találhatja a nagy mennyiségű, főképp szöveges információ megértését. A múzeumi szöveg nem az egyetlen módszer, hogy elmeséljünk egy történetet. Választhatunk például olyan kreatív eszközöket a kiállítás kialakításában, mint a vizuális immerzió, a különböző audiovizuális tartalmak, az animáció, a tárlatvezetés és játékok.

...lehetőség, hogy saját tartalmat készítsünk és oszthassunk meg

Ha lehetőséget adunk arra, hogy a látogatók megoszthassák múzeumi emlékeiket és élményeiket, mélyíthetjük a velük való kapcsolatunkat. A R&A World Golf Museum látogatói üzenőfalon osztják meg élményeiket a kiállításról és a golffal kapcsolatos legkedvesebb emlékeiket. A látogatói visszajelzésekben sokszor kerülnek elő a hús-vér emberekkel folytatott beszélgetések, amiket a múzeum egyik legnagyobb erősségének tartanak. Amikor a múzeum a programjaiba tudja építeni a digitális élmények mellett a valós térben történő találkozások lehetőségét, teljes élményt tud kínálni a közönségének.

 Képek forrása: Instagram és Twitter

...egy része „Insta-kompatibilis”

A múzeumok, hogy becsalogassák a látogatók következő generációját, a tér egy kis szeletében egy olyan vizuális elemet helyeztek el, ami jól mutat a fotókon. Ez egy kulcsfontosságú elem lehet a fiatal generáció megszólításához, továbbá segíthet a múzeum vagy a kiállítás kommunikációjában, amennyiben influenszerek, bloggerek is megosztják ezeket.

...táplálja a kíváncsiságunkat

A jó múzeumi narratíva nyomán kérdések fogalmazódnak meg bennünk, egy jó kiállítás meglepi, elgondolkodtatja a látogatót azáltal, hogy egy témát újszerűen mutat be. Hagyja, hogy a látogatók saját véleményt formáljanak a kiállításban látottakról, és hogy megvitassák azt barátaikkal, családtagjaikkal. Az „Otthon Pankhurstéknál” (At Home with the Pankhurst Family) című állandó kiállításban elmesélik a híres szüffrazsett, Emmeline Pankhurst életét, jó vagy megkérdőjelezhető cselekedeteivel együtt, így festve teljes képet a személyiségéről. Emellett a látogatók ítélőképességére bízzák, hogy saját véleményt formáljanak Emmeline-ről, az egyénről és az aktivistáról.

Kép forrása: Mather & Co

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ