Új múzeumdefiníció: két javaslat az ICOM-tól

Több körös egyeztetések és másfél évnyi munka után az ICOM Múzeumdefiníciós Bizottsága két javaslatot tett. Arról, hogy mi is a múzeum, az ICOM nemzeti és nemzetközi bizottságainak elnökei május 20-ig szavazhatnak.

 

A két javaslat:

 

„A" javaslat

A múzeum olyan állandó, nonprofit intézmény, mely a nyilvánosság számára hozzáférhető és a társadalom szolgálatában áll. A tárgyi, szellemi kulturális és természeti örökséget professzionális, etikus és fenntartható módon kutatja, gyűjti, konzerválja, közvetíti és kiállítja az oktatás, elgondolkodtatás és élményszerzés céljából. Inkluzív, sokszínű és részvételen alapuló módon működik, és kommunikál a közösségekkel és a nyilvánossággal.

 

„B" javaslat

A múzeum olyan nonprofit, a társadalom szolgálatában álló állandó intézmény, mely a tárgyi, szellemi örökséget kutatja, gyűjti, konzerválja, közvetíti és kiállítja. A köz számára nyitott, hozzáférhető és befogadó múzeumok hozzájárulnak a sokszínűség és a fenntarthatóság előmozdításához. Etikusan, professzionálisan és közösségek részvételével működnek és kommunikálnak, változatos tapasztalatokat kínálva az oktatáshoz, az élményszerzéshez, a reflexióhoz és a tudásmegosztáshoz.

 

Összehasonlításként elevenítsük fel a jelenleg érvényben lévő múzeumdefiníciót:

„A múzeum profitra nem törekvő, a társadalom és fejlődése szolgálatában álló, a köz számára nyitott állandó intézmény, amely az emberek és környezetük anyagi és szellemi bizonyítékait gyűjti, megőrzi, kutatja, közvetíti és kiállítja tudományos, közművelődési és szórakoztató céllal." (2007)

 

A definícióalkotás folyamata

Az 2019-es kiotói konferencián nem fogadták el a múzeum új definíciójára tett javaslatot, így meghiúsult a múzeum újradefiniálása. Az ICOM ekkor egy új, nagyobb átláthatóságra törekvő módszertant dolgozott ki, és összegyűjtötték a múzeum definícióját érintő 2019 és 2020-ban megvalósult ICOM tevékenységek beszámolóit.

A definíció megalkotásában érintett ICOM Define bizottság tagjai öt javaslatot készítettek el: a 2. és a 3. konzultáció adatelemzéseinek eredményeit összesítve alkották meg a lehetséges definíciókat. 

A 4. konzultáció során az ICOM bizottságokat felkérték, hogy rangsorolják az öt javaslatot, emellett lehetőségük volt véleményezni az általuk legjobbnak tartott változatot. Az ICOM Define intenzíven dolgozott az eredmények feldolgozásán és a végső két javaslat kidolgozásán. Május 5-én, csütörtökön összeült a Tanácsadó Testület, hogy megvitassák ezeket.

Az ICOM új múzeumi definícióalkotásának lépései (Kép forrása: ICOM)

 

A döntés

Az online szavazási platform május 20-ig tart nyitva, hogy az ICOM-bizottságok összes elnöke szavazhasson arról a meghatározásról, amelyet az Igazgatóság elé terjesztenek, majd augusztusban az ICOM prágai közgyűlésén szavazással hozzák meg a végső döntést.

 

Bővebben az új múzeumi definíció alkotásáról >>

Kapcsoló cikkünk:

Vita a múzeum új definíciója körül >>

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ