Holland orvostörténeti kismúzeum lett az év európai múzeuma!

Május 7-én hirdették ki az észtországi Tartuban az idei Év Európai Múzeuma Díj nyertesét (European Museum of the Year 2022). Az Észt Nemzeti Múzeumban rendezték meg EMYA2022 háromnapos konferenciáját és a díjátadó ünnepségét. Az eseményen három további kategóriában is díjazták a múzeumokat, négy múzeumi gondolkodó kiemelkedő munkáját ismerték el,  hét további intézmény pedig különdíjat nyert. Múzeumi kisokosunkban már megismertettük az European Museum Forum díjait, az idei év shorlistjéről pedig itt írtunk.

 

European Museum of the Year - Museum of the Mind

/Az Év Európai Múzeuma Díjat 1977 óta minden évben egy globális európai identitást hirdető, mindemellett a helyi közösségi szerepet is magára vállaló múzeum nyeri el/

A holland Museum of the Mind győzelme azt mutatja, hogy a 21. század múzeumi élményének kulcsa a személyesség. A két kiállítóhellyel is büszkélkedő intézmény Haarlemben és Amszterdamban is látogatható. Mottójában is kicsit aktivista, hiszen nem titkolt céljuk elgondolkoztatni a közönséget a mentális állapotokkal kapcsolatos stigmákról, a mentális egészség fontosságáról és arról is, hogy mi a normális, és mi furcsa.

Az EMYA díjára a Haarlem városában található múzeum adta be nevezését, kiállítása írók, tudósok és művészek mellett saját elménk megismerésére invitál. A múzeumban található Dolhuys-gyűjtemény egy olyan egyedülálló történeti kollekció, mely a mentálhigiénia, lelki egészség és a neurológia területéhez kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokt őrzi. Különös figyelmet kapott a gyűjteményben az idősek gondozásának és a szenvedélybetegségek kezelésének holland öröksége, emellett bemutatja az emberi szellem sajátos természetét, a deviánsnak minősített személyek művészetét, értékét. A 700 éves, korábban ispotályként, leprakórházként, sőt, bolondok házaként is működő épületben létrehozott interaktív tárlat és maga a múzeum ambíciója, hogy bemutassa az emberi szellem erejét és sebezhetőségét. A múzeum fő üzenete a befogadás és elfogadás: a társadalomban való részvétel és az összetartozás érzése elengedhetetlen mentális egészségünk megőrzéséhez.

A díjátadón a zsűri a következőket emelte ki a díjátadó ünnepségen: „Ez a fantasztikus múzeumi projekt egyedülálló és innovatív módon tárja fel az emberi elme természetét, és testesíti meg a múzeumok erejét a társadalomban. Ez egy nagyon inspiráló, emberközpontú hozzáállás.”

 

 Portimao Museum Prize - University Museum of Bergen, Natural History

/Az inklúzív, befogadó és a legbarátságosabb, leghívogatóbb múzeumi környezet kialakításán fáradozó múzeumot díjazza/

A Bergeni Egyetem Múzeuma szorosan kapcsolódik az egyetem identitásához. Nemcsak az egyetem előfutára, de ma már a kutatási kommunikáció egyik legfontosabb színtere is. A múzeum egyedülálló lehetőséget biztosít számunkra, hogy találkozzunk a minket körülvevő közösséggel. Ugyanakkor ez több, mint a megnyilvánulás színtere. A kutatás és az egyetem életében szempontjából is fontos szereplő" - mondta Margareth Hagen, az egyetem rektora.

A zsűri a díj átadásakor kiemelte, hogy norvég múzeum minden kiállításával megmozgatja közönségét, így tökéletesen betölti társadalmi funkcióját, emellett bemutatja, hogy egy egyetemi múzeum hogyan állhat az oktatási anyaintézmény szolgálatában. 

A Bergeni Egyetemi Múzeum egyedülálló intézmény, amely nem csak a tudásközvetítő feladatát látja el, hanem magát a kutatási folyamatot is bemutatja a nagyközönségnek. A 2019-ben felújított múzeum tavaly a norvégiai Év Múzeuma díjat is elnyerte.

 

The Silletto Prize - Museum of Footwear and Industry

/A részvételi múzeum gyakorlatát követő múzeumokat díjazzák, melyek mélyen elkötelezettek a társadalmasítás, közösségépítés iránt./

A spanyolországi Inca városában található múzeum a cipészmesterség történetét és a cipőkészítés fortélyait mutatja be, kis pénzből, nagy szívvel. A nagyon kicsi költségvetésből gazdálkodó múzeum működéséhez a helyi közösség aktív támogatása elengedhetetlen volt. A helyiek segítségével pedig a kis cipőmúzeum újjáéledt, sikerült reménytelen jövőjét egy új növekedési pályára állítania. Legfontosabb értékei a generációk közötti munka, valamint a tudás és készségek fiatalabb nemzedékek számára történő átadása. Mentorprogramjával pedig sikeresen mutatta meg, miként ösztönözheti egy múzeum a mallorcai kézműves hagyományok újjáéledését.

 

Meyvaert Museum Prize for Sustainability - Holmegaard Værk 

/A fenntarthatósági célkitűzések megvalósításában jeleskedő múzeumokat díjazza/

A két éve megnyitott dán üvegművesség múzeuma egy igazi kortárs művészeti komplexum, mindemellett egy mai napig aktív alkotóközösséget fog össze. Őrzi a Holmegaard gyár örökségét és az üvegipari hagyományokat, de mellette teret ad a kortárs kreativitásnak is. Stúdiói, műhelyei és még raktárai is nyitva állnak a közönség számára, kézműves foglalkozásain pedig a hagyományos technikák megismerése a fő cél: az üveg- és kerámiaművesség gyakorlataiba vezetik be a látogatókat.

 

The Council of Europe Museum Prize - Nano Nagle Place

/Az Európa Tanács minden év decemberében hirdeti ki a jövő évi díjazott múzeumot, a rangos elismerést 1977 óta nyerhetik el az intézmények. A díj múzeumok európaiságát és társadalmi elkötelezettségét ismeri el, az intézmények szakmai nívóját emeli/

2021 decemberében az ír Nano Nagle Place nyerte el az Európa Tanács elismerését. Ide kattintva olvasható el korábbi cikkünk.

 

Kenneth Hudson Award - 4 inspiráló múzeumi szakember

/Az intézményi bátorság és a szakmai integritás díja olyan inspiráló múzeumi szakemberek munkáját ismeri el, akik mernek kérdezni és megkérdőjelezni már megkövesedett társadalmi, politikai vagy gazdasági igazságokat./

Wayne MODEST, a National Museum of World Culture tartalomért felelős igazgatója

Nanette SNOEP, a Kölni Néprajzi Múzeum igazgatója

Léontine MEIJER-VAN MENSCH, Berlini Zsidó Múzeum programigazgatója

Laura VAN BROEKHOVEN, a Pitt Rivers Museum igazgatója és az Oxford professzora

 

Különdíjasok, akiktől mi is tanulhatunk:

Ghent University Museum, Belgium --> a kritikus gondolkodás eszközével segíti elő a tudomány a művészet megértését 

Experimenta, Németország --> minden érzékre ható kiállítása segíti a teljes körű, interaktív múzeumi élményszerzést

Sigismondo Castromediano Museum, Olaszország --> látogatóközpontú megközelítéssel új távlatokat nyitott a régészeti múzeumok számára

Nicolaus Copernicus House, Lengyelország --> sikeresen alkalmazta a az interpretív módszert és a limitált forrásokat a kiállítás megújításakor

Nordiska museet, Svédország --> az északi jeges táj múltját, jövőjét és a klímaváltozás hatásait mutatja be

Swiss Museum of the Blind, Svájc --> innovatív, mindenki számára hozzáférhető tanulási környezetet alakított ki

The Box, Plymouth, Egesült Királyság --> egy új kulturális zászlóshajó a régióban

 

A cikk forrása ide kattintva érhető el.

 

Kapcsolódó cikkeink

Melyik lesz az év múzeuma? - Bemutatjuk az European Museum of the Year Award 2022 shortlistjét >>

Nemzetközi Múzeumi Díjkisokos >>

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ