fotó: A Centre Pompidou szimbóluma, a mozgólépcső / Facebook

Zöldülő Pompidou

A kulturális létesítmények között elsőként kapta meg a fenntarthatóságért adott HQE tanúsítványt* a párizsi Centre Pompidou épülete. Julie Narbey, a kiállítási komplexum vezetője szerint a klímaváltozás és a biodiverzitás csökkenése már így is fájdalmasan jól látható, és rákényszerít minket cselekedeteink és gondolkodásmódunk megváltoztatására” Tehát, ha tudunk tenni a klímaváltozás ellen, akkor azt meg is kell cselekednünk.

A Pompidou zöld útja

A 2024-ig tartó, 4 éves akciótervben főképp az épület karbonlábnyomának csökkentése a cél, ami a gyakorlatban a komplexum korszerűsítését jelenti energetikai és a környezeti szempontból. Ennek sikere nyomán a kortárs művészet egyik zászlóshajója további zöld lépéseket, szemléletformáló tevékenységeket tervez:

 

Nyersanyagok és eszközök újrafelhasználása

Az épület emblematikus mozgólépcsőjének felújítása után feleslegessé vált 178 ívelt üveglapot és 35 tonna acélt egy Saint-Ouen-i irodaépületben használták fel újra. Másik kezdeményzésük az nyersanyagok hasznosítására a VALODON projekt. A VALODON mozaikszó a VALOrisation (újrahasznosítás) és a DONner (adományozás) módszereit ötvözi, mely során a Pompidou számára már nem használt anyagok más kulturális, okatási vagy civil szervezeteknél kezdhetnek új életet. Így találtak helyet például 2364 tárgynak, köztük kiállításokból megmaradt faanyagoknak, plexinek, kartonoknak, bútoroknak, illetve elektronikai eszközöknek.

A kiállítási dizájn és a kivitelezési folyamat újragondolása

Az újrahasználat fontosságát hangsúlyozzák a különböző kiállítási installációk megalkotásakor is. Amit lehet, azt újrahasznosítják vagy átalakítják, így kerültek a 2020-as Christo and Jeanne-Claude kiállítás elemei egy későbbi Hito Steyerl kiállításba.

Ökotudatos munkatársak

A Francia Örökségi Intézettel együttműködve a Pompidou minden egyes munkatársa részt vett a 3 napos képzésen, amely az ökotudatos dizájn és kiállításrendezés kérdéseit járja körül.

Klímaválságról szóló programok és oktatási anyagok

Ahogy már évek óta kiemelt figyelmet kap a klímaválság a kortárs művészetekben, úgy a Pompidou-ban szervezett kiállítások is többször e téma köré szerveződnek. Gondolhatunk a 2015-ös klímacsúcs alatti klímarandevúkra, vagy egy fél évvel ezelőtt kezdődött együttműködésre Vinciane Despret belga származású, ökológiával foglalkozó filozófussal, aki az antrozoológia irányzának egyik megtemtője. Az idei tavaszi-nyári időszaki kiállítás, a Leçons de Chausses (Mit tanulhatunk a cipőktől?) megalkotásában nagy szerepet kapott a klímaváltozás kérdése: önkéntesektől gyűjtötték be a cipőtalpukra ragadt port, ezekből baktériumkultúrák kitenyésztésével mikroszkopikus tájakat hoztak létre, melyek feltárták az emberi szemnek láthatatlan világot.

A múzeum az informális oktatás online eszközét kihasználva 2022 őszén indítja el a Művészet és Ökológia (Art and Ecology) című ingyenes képzését, amely a 19. századtól 1945-ig veszi sorra az ökotudatos művészet sokszínű formáit: a természet ihlette művektől a szemétből készült alkotásokon át a biotechnológiát felhasználó művészetig.


Videó: A mintavétel folyamata / @Gérard Hauray, Leçons de Chausses 2022

 

* A HQE (High Environmental Quality) tanúsítványa a francia zöld építészet nívódíja. 2020 óta a Certivéa bocsátja ki olyan középületek számára, melyek elkötelezik magukat a fenntartható használat mellett, és az épület üzemeltetése során kiemelt figyelmet szentelnek az ökológiai lábnyom csökkentésére.

forrás

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ