Milyen a jó múzeumi podcast? Nemzetközi és magyar válogatás

A podcastok sokszínűségéről beszéljenek maguk a podcastok! A múzeumok számára az egyik leginkább kézenfekvő megoldás, ha gyűjteményeik egyes darabjait helyezik az egyes epizódok fókuszába, ám a lényeg itt is - akárcsak a többi kommunikációs csatorna esetében-, hogy hogyan, milyen megközelítésben és hangvételben teszik ezt. 

Van, ami nincs tízperces, de akad egy órát meghaladó podcast epizód, van, ami egy témakör (például a szerelem és az identitás, vagy a nőtörténet) köré rendezi epizódjait; akad olyan intézmény, ami a múzeumon kívüli” világot engedi be a múzeumba, hogy a laikusok saját élményeiken keresztül személyes hangon, szabadon formáljanak véleményt. Több podcastban megjelennek olyan múzeumi hangok is, amik egyébként nem kapnak teret a kiállításban, múzeumi honlapon, blogban. A podcastban bátran lehet beszélgetőpartner a teremőr, a karbantartó, a gyűjteménykezelő, az adattáros, a sofőr vagy a műszaki, gazdasági területen tevékenykedő kolléga is.

 

1, Saját gyártású podcastok

        - magyar nyelven -

PIM PODCAST

A hazai múzeumi podcast-készítésben élen jár Petőfi Irodalmi Múzeum. Spotify-fiókjába számos témában töltöttek fel beszélgetéseket. Trianonról, Kassákról, Budapestről, és még a sci-fikről is hallhatunk.

IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM

A Mixcloud felületén hallgathatók meg a múzeum munkatársaival készített beszélgetések. Fókuszban a kiállítások, kiállító művészek és egy kis múzeumpedagógia.  

 

SZONÁR PODCAST

A Ludwig Múzeum podcastja igazán változatos: beszélgetéseket, érzéseket és véleményeket kínál hallhatóinal a kortárs képzőművészettel kapcsolatos témák mentén. 

 

         - angol nyelven - 

Középpontban a műtárgy

THE BRITISH MUSEUM PODCAST

A podcast elindulását a Covid szülte, így tartották fenn a kapcsolatot a karantén alatt is a közönséggel. 2019-2020-ban jelentek meg havi rendszerességgel az epizódok, a házigazdák a múzeum dolgozóival beszélgettek a múzeum történetéről és legendáriumáról, gyűjteményeiről, és a zárt ajtók mögött futó projektjeiről.

AUDIO FROM THE MET

A Metropolitan Museum of Art kiállításairól és műtárgyairól szóló podcastban olyan érdekességek is terítékre kerülnek, amikről eddig csak a múzeum kurátorai, muzeológusai tudtak. 

MUSEUM SECRETS és FINGERPRINTS

A brit Ashmolean Museum podcastjainak neve igen beszédes: az előbbi szó szerint múzeum titkairól mesél. A rövid epizódok segítségével rázoomolhatunk egy-egy műtárgyra: színekről, technikákról, és a múlt hiedelmeiről érdekes, borzongató vagy felemelő történeteket hallgathatunk meg, amiket a tárgyak fedtek fel magukról a különböző vizsgálatok során. Az idén év elején indított új Fingerprints podcastban pedig ténylegesen a tárgyakhoz tapadó valós vagy fiktív ujjlenyomatok segítségével ismerhetjük meg azokat a személyeket, akik a tárgyakkal kapcsolatba kerültek.

MUSEUM REVEALED 

A Queenslandi Múzeum podcastjában szintén a múzeum munkatársai fedik fel gyűjteményeik titkait.

 

Múzeumok tematikus podcastjai

TATE - THE ART OF…

Bár a múzeum sorozata már nem fut, az ott tárgyalt témák és kérdésfelvetések az idő múltával sem veszítenek érdekességükből. A “The Art of” sorozat minden epizódja azt vizsgálja, hogy a művészet hogyan tükrözi az egyetemes emberi tapasztalatokat, legyen szó kreativitásról, kudarcról, gyógyulásról, szerelemről vagy emlékezetről. Művészek, írók, kurátorok, látogatók beszélgetnek a művészetről és arról, hogyan kapcsolódik ez mindennapi életükhöz. 

NATIONAL ARCHIVES

A brit Nemzeti Levéltárnak még nehezebb dolga van, mint bármelyik múzeumnak, mivel az ott őrzött tárgyak legtöbbször még csak nem is látványosak. Ezért a NA azokra az érdekes történetekre koncentrál, melyeket a dokumentumok hordoznak és a ma emberét is érdeklik- egyik legsikeresebb sorozatuk ezért a kémekről szólt. A brit titkosszolgálat történetét feldolgozó epizódokban szereplő szövegrészleteket ráadásul nem is színész, hanem egy kellemes orgánumú levéltáros olvassa fel, akinek tehetségére éppen a podcastkészítés során figyeltek fel. 

MUSÉUM NATIONAL DE L’HISTOIRE NATURELLE

A párizsi természettudományi múzeum küldetését podcastokban is megfogalmazza. A sorozatok célja, hogy a természetet és a körülöttünk lévő világot jobban értsük, s ezáltal meg tudjuk őrizni az élővilág sokszínűségét. Külön sorozatot szentelnek például az erdő fáinak, az óceán világának, a Neander-völgyi embernek vagy a tömegfogyasztás és a klímakatasztrófa közötti kapcsolatnak. Sőt, még az 5-7 éves gyerekekre is gondoltak, akiknek néhány perces, vicces epizódokat készítettek az állatvilág érdekességeiről. 

 

2, Múzeumokról szóló podcastok

       - magyar nyelven -

A Kotyogós podcast epizódjában a narrátorok a Múzeumok éjszakáján szerzett élményeikről mesélnek.

       - angol nyelven - 

MEET ME AT THE MUSEUM

A brit Art Fund podcast sorozata a kortárs angol kultúra és közélet ismert arcait invitálja múzeumokba. A beszélgetések során a hírességek vezetésével a múzeumok kiállításaiba, és a kulisszák mögé pillanthatunk, miközben megismerhetjük a  műsort vezető színészek, írók, komikusok eddig ismeretlen oldalát.

MUSEUMS IN STRANGE PLACES 

Ebben a podcastban az Egyesült Államok és Izland legkülönösebb, és a világ némely legkisebb múzeuma és azok történetei kerülnek terítékre, köztük a Cápa Múzeum és a Vulkán Múzeum.

 

Plusz egy érdekesség:

THE GREAT WOMEN ARTISTS PODCAST

A Katy Hessel művészettörténész, és kurátor indította angol nyelvű podcastját, melyben kortárs női művészekkel beszélget. A nagyszerű női művészeket bemutató podcast már a 7. évadánál jár, olyan életutakat ismerhetünk meg, akikről a hazai művészeti sajtóban ritkán vagy egyáltalán nem találkozhatunk.

További képzőművészettel foglalkozó podcastok a Kortárs Online magazinjában.

 

Német nyelvű podcastokról ide kattintva érhető el infomáció.

 

Kapcsolódó cikkünk: 

>> Csemege a fülnek: múzeumi podcastok

 

 

 

Képek forrása @Spotify és  @cowomen via unsplash

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ