Ingyenes online kurzus: 10 lépésben az Európai Örökség Stratégia

Az Európa Tanács "21. századi Európai Örökség Stratégiája" (ST21) ajánlásait dolgozták Massive Open Online Course (MOOC) elektronikus tananyaggá. Az angol nyelvű kurzus címe "Hogyan valósítsuk meg az ST21-et 10 lépésben", és mindenki számára ingyenes, szabadon elvégezhető. Az online kurzus fő célja, hogy az európai örökségi szakmát képviselő szervezetek, egyének közelebb kerülhessenek egymáshoz a stratégiába foglalt ajánlások, gondolkodásmód mentén, illetve az ST21 online platformja segítségével.

A kurzus abban is segítségünkre lehet, hogy az örökség fogalmát aktív társadalmi tényezőként, a demokrácia erőforrásaként értelmezzük újra. Az örökségkezelési gyakorlatokat 3 nagy csoportja bontja:

  • társadalmi kohézióteremtés,
  • gazdasági és regionális fejlődés,
  • oktatás- és tudásmegosztás.

Helyi, regionális és országos szintű nézőpontokat is bevezet, és saját tevékenységünk elemzésére buzdít, emellett egy új adatgyűjtési- és feldolgozási szisztémát is ajánl. 

A tananyagról: a modulok egy videót, egy pdf formátumú összefoglalót és egy ellenőrző kérdéssort tartalmaznak.  A kurzus tananyagait az európai örökségi szakma nemzetközi szakértői csapata hozta létre, köztük két magyar szakember, Polyák Levente aktivista várostervező, és Szőke Tímea, a Budapest 100 projektvezetője.  A tananyag az elméleti modulok mellett esettanulmányokkal is foglalkozik, így nem meglepő, hogy az egyik jó példa maga a Budapest 100, a legnagyobb hazai kulturális grassroot kezdeményezés.

A már megvalósult, vagy épp zajló örökségi projektekre a kurzus fontos inspirációs forrásként tekint, és már maga a stratégia is célként fogalmazza meg a hálózatosodást, és egy nemzetközi kommunikációs csatorna kiépítést. Ennek előmozdítására az ST21 keretén belül létrehoztak egy olyan online platformot is, ami a jó gyakorlatok gyűjtőhelye, a kurzus egyik fejezete magával a platformmal is megismertet, és buzdít saját jó gyakorlatunk megosztására.  

A tananyag ide kattiva érhető el.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ