Írók a múzeumban: egy éjszaka, egy könyv

Az alapötlet egyszerű: egy híres író egyedül tölt egy éjszakát a kiválasztott múzeumban, és ott szerzett élményeit, a múzeum és a műalkotások nyomán támadt gondolatait, érzéseit könyvben írja meg. Jó lenne, ha Magyarországon is kedvet kapna egy kiadó hozzá.

Franciaországban a tanév kezdete egyben az irodalmi év kezdete is, amit a könyvkiadók hihetetlen szépirodalmi könyvboommal ünnepelnek – szeptembertől novemberig félezer új cím jelenik meg, melyből kitűnni az irodalomkedvelő országban már önmagában bravúr.

Az egyik legtöbb figyelmet kapott könyv a Ma nuit au musée (magyarul: Éjszakám a múzeumban) sorozat legutóbbi darabja: Lola Lafon író egy éjszakát töltött az amszterdami Anne Frank Házban 2021 augusztusában, a COVID alatti karantén idején. Anne Frank, a családja és még négy üldözött 25 hónapig rejtőzött itt, míg el nem árulták és le nem tartóztatták őket. Anne a bergen-belseni koncentrációs táborban tífuszt kapott és 16 éves korában meghalt. A román, belorusz és francia származású író Quand tu écouteras cette chanson („Amikor meghallod ezt a dalt”) című könyvében az amszterdami múzeumban töltött éjszakától áthatva megdöbbentő szépségű, lényünk mélyére hatoló történetet írt, mely tisztelgés a fiatal zsidó lány és az emberi barbárság minden „hiányzó" áldozata előtt.

A Ma nuit au musée sorozatban már 13 kötet jelent meg. A jónevű, francia közönség számára jól bejáratott írók, köztük a magyar olvasók által is ismert Leila Slimani, tollából a szokatlan, misztikus, felkavaró, megható múzeumi kalandból könyv születik. Nem művészeti könyv, nem esszé vagy regény, hanem egy szöveg, melynek rendkívülisége, egyedisége egyfajta bizonyítéka annak, hogy a múzeumi élmény mintha az írókat is kizökkenti a komfortzónájukból.

A múzeumot a szerkesztők választják ki - ezek javarészt franciák: a Musée Picasso például már öt könyv helyszínéül szolgált, mindig különböző megközelítésben és kérdésfelvetéssel persze. De ugyanígy szerepel a sorban a Louvre, a párizsi Nemzeti Természettudományi Múzeum, akárcsak a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum, a velencei Punta della Dogana magángyűjtemény vagy a Libanoni Nemzeti Múzeum.

Mitől olyan izgalmas ez a projekt?

  • Milyen a múzeum látogatók nélkül? Milyen titkos életet élnek a műtárgyak? A könyvsorozat egy titokzatos világot tár fel. 
  • Különleges pillanat az éjszakai múzeumlátogatás, amikor a szabályok felborulnak és a világra másképp tekintünk. Az ötlet maga megmozgatja az olvasó fantáziáját: mi mit csinálnánk? Milyen, a nappali látogató számára tiltott dolgot tennénk? Mi mindent fedezhetnénk fel így?
  • Felkelti az érdeklődést a múzeumok iránt. Távolról sem csendes szentélyekként vagy poros, időn kívüli mauzóleumokként, hanem egyéni megközelítésben mutatják be az írók az egyes múzeumokat és az ottani műtárgya(ka)t.
  • Egy ember, az ember a múzeumban nem névtelen látogatóként jelenik meg, hanem emlékek, érzések, gondolatok komplexumaként, amit magával hoz a múzeumba. A múzeum hat minderre, kölcsönhatásba lép az emberrel és formálja őt- ez a hatás az, amit a múzeum oly sokszor nem tud a látogatóiról.
  • A könyvek szavakba foglalják azt, amit az ember akár maga számára sem tud mindig megfogalmazni konkrét szavakkal egy múzeumlátogatás után.

A könyvek teljes listája a Stock kiadó honlapján érhető el.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ