Mesterséges intelligencia mutatja meg, mi lehet híres festmények keretén túl

Az OpenAI új eszköze, az Outpainting segítségével az MI nem csak képeket tud alkotni, hanem képes kitolni például híres festmények határait és megmutatni, mi maradhatott le róluk.

Mona Lisa, Lány gyöngy fülbevalóval, Napóleon átkel az Alpokon- ismerjük a festményeket, de most már azt is kitalálhatjuk a MI segítségével, hol, milyen térben állhatott Vermeer, Leonardo vagy Jacques Louis David alanya.

 

Girl with a Pearl Earring outpainted

eredeti: Johannes Vermeer- Lány gyöngy fülbevalóval, Outpainting: August Kamp
forrás: DALL·E: Introducing Outpainting (openai.com)

A DALL-E elnevezésű MI rendszer szerkesztési funkciója lehetővé teszi a generált vagy feltöltött képen belüli változtatásokat - ez a képesség az úgynevezett Inpainting. Most az Outpainting funkcióval a felhasználók kibővíthetik az eredeti képet, és nagyméretű képeket hozhatnak létre bármilyen képarányban. Az Outpainting figyelembe veszi a kép meglévő vizuális elemeit - beleértve az árnyékokat, tükröződéseket és textúrákat -, hogy megőrizze az eredeti kép stílusát.

Image

Outpainting: Jojo Eco

 

A képeket generáló DALL-E-nek ma már több mint egymillió felhasználója van. A Verge cikkében megosztott videó tanúsága szerint a Vermeer képét újraalkotó August Kamp művész lépésenként, szakaszokban bővítette a képet. A Verge kiemeli, hogy a rendszer nem egyszerűen magától generálja a képek kiterjesztését. Mint minden szöveg-kép mesterséges intelligencia esetében, a modellnek is szüksége van arra, hogy az emberek leírják, milyen kiegészítéseket várnak el a rendszertől.

Image

Outpainting: tonidl1989

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ