„Koktél a kurátorral”: a Frick Collection sikeres videósorozatából könyv lett

A New York-i Frick Collection karantén alatt mind a közönség, mind a kritikusok körében nagy sikert aratott YouTube videói - így a most megjelent könyv egyes fejezete - az állandó gyűjtemény egy-egy jelentős tárgyát mutatja be új szemszögből, a Frick kurátorainak szubjektív, és néha nagyon személyes nézőpontjából.

A plusz, amit a könyv címe is tükröz - Coctails with a Curator- hogy a műalkotásokat az általuk ihletett koktélokkal párosítva. A 2022 őszén megjelenő könyv művészettörténeti gyorstalpaló, és „élvezetes bevezetést nyújt a tekintélyes New York-i múzeum kincseibe”.

 A 2021-es Webby-díj nyertese, a Frick Collection 2020-ban és 2021-ben hetente jelentkező YouTube-sorozatát a karantén idején azért indította, hogy ne veszítse el kapcsolatát a közönséggel. Hamarosan világszerte ismertté vált, amelyről a művészvilágon belül és kívül is sokan beszéltek. A hatvanhat változatos és rendhagyó epizód több mint 1,8 millió megtekintést ért el a YouTube-on.

A sorozatban festmények, szobrok, bútorok és porcelánok szerepelnek a középkortól a 20. század elejéig, melyeket különlegességük és lenyűgöző történeteik emelnek ki. Mindegyikhez tartozik egy-egy koktélrecept, így kortyolhatunk egy blazírt comtesse-t, ami abszint, vodka, citromlé és szirup keveréke, miközben Ingres Comtesse d'Haussonville portréjával ismerkedünk, egy klasszikus Pimm's Cupot, Gainsborough az angol szépségét, Grace Dalrymple Elliottot ábrázoló képét csodálva, egy bloody Mary-t, miközben Holbein Morus Tamásról készült portréját nézegetjük, aki szembeszállt Véres Mária apjával, VIII. Henrikkel a reformáció kérdésében.

A könyv fejezeteit a Frick Gyűjtemény kurátori osztályának tagjai, Xavier F. Salomon, igazgatóhelyettes és vezető kurátor, Aimee Ng és Giulio Dalvit kurátor írták.

A Frick Collection igencsak beleállt az igényes tartalom előállításába, és rendszeresen készít videókat hol levéltári anyagából, hol kortárs művészekkel, de még múzeumpedagógus gyakornokaik is kamera elé állnak a legújabb sorozatukban, melynek címe Closer Look.

"Cocktails with a Curator", kiadja a Rizzoli Books. 272 oldal, 256 színes és fekete-fehér illusztráció. Ára 39,95 dollár. Kapható itt.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ