Európai Örökség-díj: megvannak az idei nyertesek, lehet nevezni a jövő évi díjra

Prágában köszöntötték a European Heritage Awards/ Europa Nostra öt nagydíjasát és a közönségdíjasát szeptember 26-án a cseh Állami Operaházban. Az ünnepségen mintegy hatszáz, örökségvédelmmel foglalkozó szakember, önkéntes és támogató vett részt, köztük a sok fiatal. Az esemény a szeptember 25-27. között Prágában megrendezésre kerülő 2022. évi Európai Kulturális Örökség Csúcstalálkozó zárópontja, egyben az Európai Unió Tanácsban soros elnökséget betöltő Csehország hivatalos programjának is része volt.

 Az öt nagydíjast és a közönségdíj nyertesét 18 európai ország 30 kiemelkedő örökségvédelmi projektje közül választották ki. Díjuk egyenként 10 ezer euró. 

A jelöltek teljes listája itt olvasható.

 

2022 Európai Örökség Nagydíjasai:

SILKNOW, Franciaország/Németország/Olaszország/ Lengyelország/ Szlovénia/ Spanyolország
Innovációs Nagydíj
A Horizon 2020 kutatási projekt eredménye egy olyan átfogó, intelligens számítógépes rendszer, mely a jelenlegi technológiákon túlmutatva bővíti az európai selyemmel kapcsolatos ismereteinket és tudásunkat.

Symphony, Spanyolország
A digitális átalakulásért járó nagydíj győztese
A Symphony magával ragadó audiovizuális élményen keresztül, a legmodernebb technológiák alkalmazásával gazdagítja a klasszikus zenei örökségről szóló ismereteket és klasszikus zene értését, élvezetét az új generációk körében.

Rivers of Sofia, Bulgária
A társadalmi kohézió és jóllét nagydíjasa
A kezdeményezés keretében pop-up építészeti installációkkal, kulturális és oktatási rendezvényekkel 80 év után először tették a főváros mesterséges folyómedreit a nyilvánosság számára látogathatóvá. A főváros folyójának láthatósága hozzájárult a város társadalmi kohéziójának megteremtéséhez.

Va’ Sentiero, Olaszország
A fenntarthatósági és éghajlatvédelmi nagydíj nyertese
A három évig tartó, alulról szerveződő kezdeményezést egy lelkes fiatalokból álló csoport indította, akik végiggyalogolták és -dokumentálták a Sentiero Italia, a világ leghosszabb túraútvonalának teljes, 8000 km-es hosszát. A túrán 10 országból és számos helyi közösségből 3 ezer résztvevő vett részt. Ez a kezdeményezés erőteljes és inspiráló példája annak, hogyan lehet beemelni a köztudatba a természeti örökséget és tájakat.

Costa Carras †, Görögország (posztumusz)
Nemzetközi kapcsolatokért járó nagydíjas
Costa Carras több mint 50 éven át fáradhatatlanul dolgozott Görögország és Európa kulturális és természeti örökségéért, hogy fenntarthatóbb, befogadóbb és szebb világot teremtsen a jelen és a jövő nemzedékek számára. Látnok erejű természetvédő, kiváló történész és igazi európai vezető volt, aki kulturális örökségen keresztül kötötte össze és inspirálta az embereket.

A közönségdíjas

Ukrajna, Visivánka Nap

A 2022-es közönségdíjat Ukrajna Visivánka Világnapja kapta. Az évente megrendezett, ukránok és az Ukrajnát szeretők által világszerte ünnepelt nap az ikonikus ukrán hímzett ingnek, mint az ukrán nép örökségének fontos elemének szól. Ez a lenyűgöző kezdeményezés kapta a legtöbb közönségszavazatot az online szavazáson, amin közel 11 ezren szavaztak Európa minden pontjáról. Idén először a közönségszavazás nyertese 10 000 eurós pénzjutalomban részesült. Ukrajna egy másik díjat is magának tudhat, a kyivi Andrijevszkij-székesegyház példamutató restaurálásáért.

European Heritage Awards 2023: már lehet jelentkezni!

Minden információ és jelentkezés az EHA oldalán, itt található. A határidő november 25. 

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ