Múzeumi tudásátadás: múzeumok és iskolák páratlan együttműködése a lab.Bode projektben

A berlini Bode Múzeum munkatársai 9 iskolával és 23 partnermúzeummal együtt 4 éven keresztül dolgoztak ki és teszteltek különböző tudásközvetítési, múzeumpedagógiai megközelítéseket. A módszerek, ötletek egy látványos honlapon hozzáférhetők.

2016 és 2021 között a berlini Múzeum-szigeten található Bode Múzeum kísérleti tereppé változott.  A lab.Bode - Kezdeményezés a múzeumi tudásközvetítői munka megerősítésére című projekt keretében kilenc, Berlin különböző kerületeiben található partneriskolával működtek közre a múzeumok, melyek között két általános iskola és hét, különböző profilú középiskola (gimnázium, Gemeinschaftsschule, Sekundarschule) szerepelt. A lab.Bode múzeumi munkatársai a tanulókkal és a tanárokkal együtt négy éven keresztül különböző mediációs megközelítéseket dolgoztak ki és teszteltek. A múzeumban kutattak, kipróbáltak, kísérleteztek, kérdéseket vetettek fel és beszéltek meg. Elemi fontosságú volt, hogy a múzeumok és az iskolák hogyan alakíthatják és alakíthatják ki fenntartható módon az együttműködést.

A lab.Bode 23 együttműködő múzeum önkéntes programján és az azokat kísérő rendezvényeken keresztül mutatta be a múzeumi tudásközvetítő munkát és eredményeit. A múzeumpedagógus és egyéb múzeumi szakemberek, művészek, iskolaigazgatók, tanárok, diákok, múzeumlátogatók és az érdeklődő közönség számára a lab.Bode rendszeresen hívott meg szakértőket, hogy eszmecserét folytassanak az ismeretterjesztés aktuális megközelítéseiről, elméleteiről és perspektíváiról. A múzeumok, a kutatás és a (kulturális) oktatás területéről érkező szakemberek előadásai és workshopjai új impulzusokat adtak a hallgatóságnak, és olyan fontos témákat vitattak meg velük, mint az „oktatási terek", a „részvétel" és a „jövő múzeumának víziói". A program létrejöttében a Bode Múzeum támogatást kapott a berlini Nemzeti Múzeumok Oktatási, Ismeretterjesztési és Látogatói Szolgáltatások Osztályától, a Német Múzeumok Szövetségétől és a berlini szenátus oktatási, ifjúsági és családügyi osztályától.

A lab.Bode keretében kidolgozott projekteket, koncepciókat és módszereket a lab.Bode pool oldalon gyűjtötték össze, ami szabadon hozzáférhető.  A lab.Bode pool alapja egy olyan múzeum víziója, mely aktuális, társadalmilag releváns kérdéseket és témákat vet fel, és amelyhez az oldal felhasználói egyéni módon kapcsolódhatnak.

A Témák (Themen) menüpont alatt a következőket találjuk

  • Múzeum mozgásban: Társadalmi relevancia, A diszkriminációval szemben kritikus munka, Megváltoztatni a múzeumot
  • Terek létrehozása: Az együttműködés fejlesztése, Térfoglalás
  • Iskolákkal való együttműködés: Együttműködések kidolgozása, Képzések kezdeményezése
  • Közös döntéshozatal: Tanulunk a fiataloktól, A részvétel megvalósítása
  • Perspektívák kiszélesítése: Diszciplínák összeműködése, Többhangúság megteremtése

 A Módszerek (Methoden) menüpontban a foglalkozások időtartama, fő tevékenységei és célkitűzései alapján válogathatunk a tudásközvetítő módszerek között.

Az oldalon glosszárium is található, ahol az egyes szócikkek alatt további olvasnivalóhoz vezető linket találunk, ha jobban el szeretnénk merülni az adott témában.

A lab.Bode oldal itt elérhető: https://www.lab-bode.de/lab-bode/

A lab.Bode pool pedig itt: https://www.lab-bode-pool.de/de

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ