A nevetségesen izgalmas tárgyak online gyűjteménye

A robbanó patkány, a fehérrépából faragott démonfej, a levágott macskafejet tálaló kitömött majom mellett megfér Marie Antoinette cipője, amit kivégzése előtt viselt vagy épp a második világháborús ejtőernyőzés töréstesztbábuja. Groteszk, bizarr, rémisztően abszurd vagy csak a ma embere számára ismeretlen tárgyakat gyűjt a közösségi médiában és egy honlapon egy fiatal brit művészettörténész.

A Museum of Ridiculously Interesting Things internetes oldal böngészve mintha egy kísértetkastélyba csöppentünk volna, melynek élénk, ám meglehetősen hátborzongató fantáziával megáldott lakója a lehető legképtelenebb, legfurcsább tárgyakkal vette volna körül magát.

Ezek azok a tárgyak, amik sokszor a múzeumok raktárába lesznek száműzve, holott történetük felfedi, hogyan éltek, miben hittek, mitől féltek elődeink. A képzeletbeli múzeum honlapja bevallottan a furcsaságokra fókuszál, a nem mindennapi, a kísérteties és kivételes tárgyak tárháza.

A cipő,  ami leesett Marie Antoinette lábáról, útban a guillotine felé

Az oldal 2011-ben Chelsea Nichols személyes blogjaként indult, és hosszú kihagyás után 2019-ben folytatta amolyan digitális, kurátori és írói projekt ernyőoldalaként, melynek célja, hogy a világot furcsább és érdekesebb hellyé tegye. Bár az oldal jó ideje nem frissült, a közösségi médiában nagy követőtábora van. A Facebook és az Instagram oldalon még több tárgyat láthatunk, itt több mint háromszáz furcsaság van, így például a IV. György angol király szeretőjének fanszőrét tartalmazó tubákosszelence..

A halloween tökök elődja, az ír faragott fehérrépa

Az Oxfordi Egyetemen doktorált Chelsea Nichols szakterülete a művészettörténet furcsa és sötét zugai. 2013-2019 között az új-zélandi Te Papa Múzeum modern művészeti kurátora volt, ahol kedvenc projektjei közé tartozott a Curious Creatures and Marvellous Monsters (Furcsa lények és csodálatos szörnyek) című interaktív művészeti kiállítás és a paranormális nyomozóval tartott galériatúrák. Küldetésének tartja, hogy minél több emberrel szerettesse meg a művészetet, amihez egy különös ajtón vezet, amely valószínűleg valahol egy kísértetjárta házban rejtőzik. Ő és csapata hisz abban, hogy a honlap segít abban, hogy a világ kreativitását, együttérzését és kíváncsiságát felkeltse. A meztelen nő erotikus képét rejtő kismalac, a nevetségesen jóképű bűnöző fotója, a szelleműzést megjelenítő kerámia és megannyi társuk mellett már csak látványuk miatt sem lehet elmenni, de ami miatt az oldal igazán értékes, hogy a tárgyak története nemcsak informatívak, de szövegnek is kiválóak. Hosszuk épp megfelelő és stílusa – bár tapasztalt múzeumi szakemberről és kurátorról van szó- fesztelen, élvezetes. Van, ahol mindössze két mondat, mert a képek önmagukért beszélnek. 

A nyolclábú babát lehet sétáltatni. 

 

Facebook: facebook.com/profile.php?id=100066997402690

Instagram: https://www.instagram.com/ridiculously_interesting/

A képzeletbeli múzeum oldala: https://ridiculouslyinteresting.com/

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ