Online kérdőív: milyen legyen az „európai együttműködési felhő a kulturális örökségért"?

Az Európai Bizottság új kezdeményezést indított „európai együttműködési Felhő a kulturális örökségért" (European Collaborative Cloud for Cultural Heritage (the Cloud) címmel. A kulturális örökség területén dolgozók egy online kérdőív megválaszolásával osszák meg gondolataikat, ezáltal segítsék a Felhő és szolgáltatásainak további fejlesztését. 

Mi az a Felhő? 

A kulturális örökség európai együttműködési felhője digitális infrastruktúrán keresztül segít megóvni az európai kulturális kincseket. Miközben csatlakozik más európai kezdeményezésekhez és erősíti azokat, a felhő olyan egyedülálló infrastruktúra lesz, amely példátlan transzdiszciplináris és nagyszabású együttműködést tesz lehetővé a szakemberek, így a kulturális örökséggel foglalkozó kutatók, kurátorok, levéltárosok és restaurátorok között. Élvonalbeli technológiákat biztosít majd a műtárgyak digitalizálásához, a műtárgyak kutatásához és az adatok dokumentálásához, amelyek mindegyike jelentősen előremozdítja és új digitális dimenzióval bővíti a kulturális örökség megőrzését, konzerválását és restaurálását. Célja, hogy megkönnyítse a fejlett technológiákhoz való hozzáférést, és elhárítsa az akadályokat a kisebb és központoktól távol eső intézmények elől.

A Horizont Europe programban 2025-ig 110 millió eurót különítettek el erre a kezdeményezésre.

Mondja el, milyennek képzeli a Felhőt! 

A kulturális örökség területén dolgozó szakembereket, akik szeretnének csatlakozni az európai kulturális gyűjtemények megőrzésére irányuló erőfeszítésekhez, online kérdőívben oszthatják meg gondolataikat. A kitöltés körülbelül 5 percet vesz igénybe, és segít az Európai Bizottságnak abban, hogy valóban megértse az ágazat sajátos igényeit és kihívásait.

A kérdőív és további információk itt találhatók:

https://research-and-innovation.ec.europa.eu/news/all-research-and-innovation-news/european-cultural-heritage-cloud-stakeholders-survey-2022-09-30_en

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ