Kreatív együttműködés: a Van Gogh Múzeum és a DHL közös projektje hátrányos helyzetű gyerekekért

A cél Vincent van Gogh művészetén és élettörténetén keresztül tanítani és inspirálni azokat a gyerekeket, akik számára a művészeti oktatás nem mindig elérhető.

Az amszterdami Van Gogh Múzeum és a nemzetközi szállítmányozással foglalkozó DHL új oktatási programot indít Heart for Art címmel. A három évig tartó együttműködés célja, hogy azokat a gyerekeket inspirálják Vincent van Gogh művészetén és élettörténetén keresztül, akik nem, vagy alig részesülnek művészeti oktatásban.  A Heart for Art kezdeményezést 2022 tavaszán New Yorkban kísérleti jelleggel indították el. Az elkövetkező hónapokban több amerikai városban is elindul a program, majd a következő években világszerte több oktatási intézmény követi majd példájukat. Az első 6 hónapban az Egyesült Államok 30 oktatási intézménye vesz részt, vagyis az első tanévben 20 ezer diákot érnek el.

Miről szól a projekt?

A DHL x Van Gogh Múzeum Heart for Art programja során a diákok megismerik Vincent van Gogh-ot, ösztönzik kreatív fejlődésüket, és arra invitálják őket, hogy megvitassák Vincent életének olyan fontos kérdéseit, mint az identitás, a vágyálmok és a kudarcok megélése. A programot kifejezetten a művészeti oktatáshoz nem, vagy csak korlátozottan hozzáférő tanulók számára fejlesztették ki. A tanárokat a Van Gogh Múzeum tapasztalt múzeumpedagógusai képzik ki speciális foglalkozások keretében - akár a helyszínen, akár online.

„Örömmel fejlesztettük ki a Heart for Art oktatási programot, amely a hollandiai iskolákkal és (nemzetközi) online órákkal kapcsolatos széleskörű tapasztalatainkra épül. Azzal, hogy világszerte tanárokat képezünk ki az oktatási eszközeinkkel való munkára, reméljük, hogy a gyerekeket összekapcsoljuk és inspiráljuk Vincent művészetével és élettörténetével' - mondta Gundy van Dijk, a Van Gogh Múzeum múzeumpedagógiai és interpretációs vezetője. 

A képzést követően a tanárokat arra kérik, hogy osszák meg kollégáikkal a tanultakat, hogy minél több gyermekhez eljussanak. Minden résztvevő iskolába eljuttatnak egy Van Gogh Museum Editiont - egy Van Gogh-mű 3D-s, kiváló minőségű reprodukcióját -, amely segít a tananyag életre keltésében. A DHL koordinálja és biztosítja az összes tananyag és műalkotás szállítását és logisztikáját.

 Jól sikerült a New York-i pilot

A 2022 tavaszán tartott kísérleti szakaszban 5 New York-i iskola diákjai vettek részt a Heart for Art oktatási programban, és eddig 20 tanár végezte el a tanárképzést. Mind a tanárok, mind a diákok tapasztalatai elsöprően pozitívak voltak. „Voltak olyan diákjaim a speciális Van Gogh-órákon, akik nem akartak hazamenni, és a művészet miatt maradtak" - számolt be az egyik tanár az egyik órát követően. „Ez a fickó pont olyan, mint mi!" - mondta egy másik diák Vincent van Gogh-ról.   

A DHL x Van Gogh Museum Heart for Art kísérleti projektjének bevezetése során folyamatosan értékelték a nehézségeket és a sikereket, hogy segítsék a program fejlesztését.

Leerling die zijn eigen versie van De slaapkamer van Van Gogh schildert tijdens een les van het DHL x Van Gogh Museum Heart for Art-programma. Foto: Mals Media 

fotó: Mals Media

forrás: Van Gogh Museum

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ