„Láthatatlan” napelemekkel világítanak Pompejiben

A Pompeji Régészeti Parkban található épületekre terrakotta tetőcserepet utánzó napelemeket telepítettek. Új, láthatatlan technológiával termelnek így áramot a régészeti lelőhelyen - és más történelmi épületeknél is alkalmazzák majd Olaszországban, Portugáliában és Horvátországban. „Pontosan úgy néznek ki, mint a rómaiak által használt terrakotta csempék, de áramot termelnek, amelyre a freskók megvilágításához van szükségünk" - nyilatkozta Gabriel Zuchtriegel igazgató.

A „láthatatlan napelemek” biztosítják a régészeti helyszín fenntarthatóvá válását és csökkentik a költségeket. Az innovatív paneleket a Cerere-házra, egy termopoliumra - egy római büfére - és a Vettii-házra szerelték fel.

New 'invisible' solar panels in Ancient Pompeii imitate Roman terracotta  tiles - CNN Style


„Régészeti helyszín vagyunk, de a fenntarthatóság és a szellemi örökség értékké válásának valós laboratóriuma is szeretnénk lenni" - mondja Zuchtriegel. „Kezdeményezésünk nem pusztán szimbolikus. A minket évente felkereső egymillió turistán keresztül üzenetet szeretnénk küldeni a világnak: a kulturális örökséget másképp és fenntarthatóbb módon is lehet kezelni."
A láthatatlan napenergia-technológiát használó vagy hamarosan használó további helyszínek között találjuk az olaszországi Vicoforte községet, a római Maxxi - a 21. századi művészet nemzeti múzeumát -, valamint a portugáliai Evorát és a horvátországi Splitet. Art Newspaper

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ