Múzeumok, művészek és iskolák egyedülálló összefogása a biodiverzitás védelmében

Az Egyesült Királyság több mint 500 múzeuma fogott össze, hogy a biológiai sokféleség drámai csökkenésére hívja fel a figyelmet az Egyesült Királyságban. A „Wild Escape” elnevezésű projekt célja, hogy az általános iskolás korú gyerekeket alkotásra sarkallják az Egyesült Királyság múzeumaiban megismert állatokon és növényeken keresztül.
A projekt a brit Természettudományi Múzeum 2021-ben létrehozott Biodiversity Trends Explorer adatbázisán alapszik, melyből kiderült, hogy az 1970-es évek óta az Egyesült Királyságban a vadon élő állat- és növényfajok csaknem 47 százaléka eltűnt. A jelentés szerint Angliában az emlősök egynegyedét és az Egyesült Királyságban élő növények közel egyötödét fenyegeti a kihalás veszélye. A brit beporzók egyharmadának populációja esett vissza drasztikusan.
Az alapötletet BBC One hamarosan induló „Wild Isles” sorozata adta, melyet David Attenborough jegyez, illetve a BBC Bitesize, a BBC iskolásokat segítő oktatási oldala adta.
A „Wild Escape” az egyik legnagyobb múzeumi projekt, amelyet az Arts Council England valaha is finanszírozott, és amelynek támogatására olyan vezető brit művészek, mint Mark Wallinger, Yinka Shonibare, Es Devlin és FKA Twigs készítettek eredeti műveket.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ