Múzeumlátogatás: jót tesz a léleknek, és még gazdaságilag is megéri

Számokban, konkrétan euróban is mérhető haszna van a múzeumi látogatásnak. A Finn Múzeumi Szövetség által közzétett tanulmány, mely a múzeumlátogatás kínálta élményt, jóleső érzéseket térképezte fel, állítása szerint a megkérdezettek 99 százaléka úgy érezte, hogy a múzeumlátogatás pozitív hatással van hosszú távú jóllétére. Az egy látogatás során tapasztalt jó közérzet „értéke” átlagosan 864 euró volt, ami összesen több mint 203 millió eurót jelent.
A kutatásba nyolc nagy finn múzeumot vontak be, köztük a Finn Nemzeti Múzeumot, a Helsinki Szépművészeti Múzeumot és a Heuréka Természettudományi Központot. A jóllét négy területét vették górcső alá: személyes, szellemi, szociális és fizikai jóllét. A vizsgálatban részt vevő látogatókat arra kérték, hogy közvetlenül a látogatás után, valamint 1 hónappal később töltsenek ki egy kérdőívet. A látogatók becslése szerint a múzeumlátogatás társadalmi és fizikai jóllétre gyakorolt hatása átlagosan egy napig tartott. Sőt, volt válaszadó, aki a személyes és szellemi jólétre gyakorolt hatást akár egy hónapig tapasztalta. Az átlag két-három napot jelölt meg.
A látogatók által érzékelt jóllét pénzbeli értékének elemzése mellett a tanulmány azt is vizsgálta, hogy az érzékelt jóllét milyen értéket képvisel a múzeum működési költségeihez viszonyítva. A múzeumok által a beruházásokhoz viszonyított érték átlagosan +2 900% volt. A múzeum minden befektetett eurója 30 euró értékű jóllétet hozott a múzeumlátogatónak.
A jelentés itt olvasható.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ