Digitális örökség megőrzése az adattérben

Digitális örökség megőrzése az adattérben címmel 2023.02.22-én került megrendezésre az Europeana alapítvány online konferenciája, melyen az OMMIK munkatársai is részt vettek. Nyitóbeszédében Pavel Kats a Zsidó Kulturális Örökség Hálózat munkatársa három fontos kérdést tett fel – Milyen időtartamú legyen a hosszú távú megőrzés? Hogyan lehet elérni a méretgazdaságosságot? – és végül – Hogyan tudjuk a megőrzést elfogadtatni? 

A konferencia első blokkjában Alexander RaginskyJ-ARK nemzetközi projektről tartott beszámolót, amely elsőként készült el az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) építőelemeinek bevonásával. Welker Árpád az eArchiving szolgáltatásról és annak céljáról beszélt, Fulgencio SanmartinGiravolt Catalonia projekten keresztül mutatta be a 3D megőrzés és publikáció fontosságát, kiemelve, hogy „maga a digitalizálás nem egyenlő a megőrzéssel, hanem csupán annak egy fázisa.” Az első szekció zárásaként Valentine Charles az Europeanan megjelenő rekordok egyre javuló minőségére és a további fejlődési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

A konferencia második szakaszát Anja Paulic előadása indította el, melynek keretein belül az E-ARK digitális európai program folyamatairól és eredményeiről kaphattunk részletes információkat. Karin Bredenberg az Europeanan belüli összetartásra ösztönözte a hallgatóságot, a digitális megőrzés és tudásátadás jó gyakorlataként pedig Jack O’Sullivan ismertette a PAR projektet. A konferencia záróelőadását Alex Tourski és Esther de Loof közösen tartották, akik a valóban hosszú távú megőrzés jegyében a Post-Platforms-ot ismertették.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ