Közösség és digitalizáció

"Közösség és digitalizáció: A kulturális örökség új motorjai A kulturális örökség ágazat szakembereinek és döntéshozóinak megerősítése a közösségközpontú és digitálisan irányított kultúra érdekében" címmel, projektzáró konferenciát szervezett az inDICEs csapata március 2-án.

A színes és tartalmas előadások központi témája az inDICEs keretein belül megvalósuló eredmények, technológiák, szolgáltatások és az ezzel kapcsolatos jogi keretek bemutatása volt. 

 

A konferencia nyítóelőadásait Simonetta ButtoMiBACT és a ICCU igazgatója  moderálta. Az előadásokban a kulturális örökséggel kapcsolatos digitális transzformáció újra definiálásának szükségességét emelték ki. Az alprojektek bemutatásában, kihívásként említésre került a nemzetközi szabványok egységesítésének és alkalmazásának nehézsége is.
Az EU Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramján belül pedig ismertetve lett a 2023–2026-os időszakra szóló új uniós kulturális munkaterv.

 

Az első szekció “inkluzivitás, fenntarthatóság, együttműködés” hármas mottója alapján szó esett a digitális kultúra erőforrásainak kreatív újrafelhasználásának és fogyasztásának elősegítésére szolgáló irányelvekről, szerzői jogi kérdésekről, a látogatók a  digitális környezetbe való bevonásáról, végül pedig a GLAM szektort érintő jelenlegi globális problémákról. 

A második szekció előadói a szabványok és szabályzatok alkalmazása mellett kitértek az Europeana Impact Playbook segédlet ismertetésére is. Továbbá az Impact Canva eszközeinek projekten belüli alkalmazását is bemutatták. . 

A záró előadások a digitális átállás többek között olyan, nyílt forráskódú eszközeit mutatták be, melyek a kulturális és kreatív iparágak tervezésére mérésére és javítására szolgálnak. Végül pedig az inDICEs projekt online kurzusáról(MOOC)tartottak beszámolót az előadók.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ