Miben rejlik A múzeum ereje?

Március és április határán (03.31. és 04.01.) került megrendezésre a Ferenczy Múzeumi Centrum kétnapos, A múzeum ereje című konferenciája.

 

„A konferencia három lehetséges irányzatot kíván megvizsgálni. Az első az intézmény szerepével és jövőképével kapcsolatos. A második a technológiával és az online térrel kíván foglalkozni, […]. Kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan érhető el a fizikai és az online közötti lehetséges egyensúly. Továbbá ez a hozzáférés demokratizálódására is vonatkozik, és arra, hogy a múzeum hogyan válhat nyilvános térré, legyen az fizikai, virtuális vagy mindkettő, amely a hangok sokszínűségét befogadja. A harmadik témakör a kreativitásról szól, és arról, hogy a múzeumok miként tudnak megfelelni az aktuális kihívásoknak.”

 

Az intézményi szerepvállalás, illetve a múzeumok jövője a konferencia első napjának témája volt. Dr. Szende László megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a hazai múzeumok igenis innovatívak, és megérte várni az ICOM által 2022-ben közzétett új múzeumi definícióra. Az új meghatározás, és az ehhez vezető igencsak mozgalmas út bemutatásához már dr. Sári Zsolt, az ICOM Magyarország igazgatója vette át a stafétát. A nap további részében változatos nézőpontokat, látásmódokat ismerhettünk meg a múzeumi szférából és a kapcsolódó területekről, például műgyűjtésről, fenntarthatóságról és közösségszervezésről, valamint megismerkedtünk a múzeumi klaszter kifejezéssel és az akvizíciós bizottságok működésével is.

 

A konferencia második napján, április elsején az egymástól elválaszthatatlan digitalizáció és a kreativitás voltak a beszélgetés középpontjában. Bemutatásra került például a DIDAE - Digital Didactics in Art Education projekt, mely egy Erasmus+ program keretében, 2021 és 2023 között valósult meg, és egy szintén nagyon izgalmas, innovatív elképzelés, a múzeumi látogatás kibővítése a digitális térbe. Nem minden beszámoló volt azonban a múzeumi digitalizáció pártján, volt olyan előadó is, akinek ellenérzései voltak a digitális eszközök és -megoldások használatával kapcsolatban, mind a múzeumpedagógiai foglalkozások során, mind pedig a kiállítótérben.

 

Összegezve a két napos konferencia tanulságait elmondhatjuk, hogy érdemes odafigyelni mind a külföldi, mind a hazai múzeumi világra, mert rengeteg hasznos és tanulságos példát láthatunk magunk körül, melyekből érdemes tanulni.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ