3D-ben az Europeanan

2023. április 12-én megrendezésre került a CARARE nonprofit szervezet első olyan webináriuma, amely az Europeana felületén publikált 3D tartalmak megosztására fókuszált. 

A CARARE a szakmai gyakorlat fejlesztésére és a digitális régészeti örökség megőrzésére törekszik.

 

A Webináriumon elhangzott előadások célja az Europeana 3D-s tartalmak publikálásával kapcsolatban elvárt irányelveinek és követelményeinek bemutatása. Jó gyakorlatként az írországi “The Hunt Museum” digitalizálási projektjének részletes munkafolyamatát mutatták be.

 

Az Europeana Archaeology project keretein belül megvalósuló digitalizálási projekt lépéseit a munkálatokban résztvevő vezetők így ismertették:  

A tárgyak digitalizálási ütemezése → a kiállításból való kiemelés → digitalizálás → utómunkálatok 3D tervező, modellező programokkal → a 3D elemek Sketchfabre való feltöltése és metaadatolása → az eredmény megosztása a társintézményekkel → publikálás az Europeana felületén.

 

A projekt munkatársai a munkálatok során olyan modern technológiai eszközöket
(EINSCAN PRO 2X hibrid szkenner) és programokat (Share 3D dashboards, Meshlab, Blender) választottak, amelyek nélkül a publikált eredmények nem teljesítették volna az elvárt színvonalat.


A gyakorlati bemutatót az elmélet követte, Lianne Heslinga az Europeana metaadat koordinátora a 3D tartalmak vonatkozásában az Europeana Data Model kiterjesztésének alkalmazását és az Europeana Publishing platform szintjeinek megismerését emelte ki. Felhívta a résztvevők figyelmét a Metis sandbox felületén található opciók tesztelésére, és arra, hogy az utóbbi időben az Europeana platformján frissült a 3D tartalmakra vonatkozó tudásanyag, amely nélkülözhetetlen útmutatóként szolgál a sikeres feltöltésekhez.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ