Dobokkal a felhőbe

Akár ezt a címet is kaphatta volna a Magyar Zene Házának állandó kiállítása. Április 19-én az MNM szakembereinek, s így az OMMIK csapatának is lehetősége nyílt ellátogatni a Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben címet viselő kiállításra, mely 2022-ben nyílt meg a látogatók előtt. Sőt, hosszabb-rövidebb időre még a Nekünk írták a dalt! magyar poptörténeti kiállításra is benézhettünk.

 

„Évszázadokon át követjük a zene életét és azt, hogy mit jelentett a hangok rendezett sora az embereknek, különös tekintettel a magyaroknak Európa fényében, olykor árnyékában. A kiállítás önmagáért beszél, pontosabban zenél, mert amerre fordulunk, mindenütt zenét hallunk. Itt a kiállítás tárgya maga a zene.”

 

Érkezésünkkor Horn Márton intézményigazgató fogadott és kalauzolt bennünket az épületben, röviden ismertetve a Ház és a kiállítások történetét. Részletes, szakmai párbeszédre a kiállítás(ok) megtekintése után volt lehetőségünk a második emeleten kialakított könyvtárban, mely egyben az újonnan formálódó popzenei gyűjtemény bölcsője is.

 

Sétánk során rengeteg élménnyel gazdagodtunk, hiszen a kiállítás megálmodói kiváló érzékkel használták fel a digitális megoldások adta lehetőségeket. A kiállítótérben mindenki a belépéskor kapott személyes navigátor segítségével járhatja végig a helyszíneket, melyek a zene születésének pillanatától egészen napjainkig kalauzolják a látogatókat. A folyamatos zenei kíséret mellett mindenki megtalálhatta a számára izgalmas kiállítási tárgyakat, interaktív lehetőségeket, melyekkel mi is bekapcsolódhattunk a közös zenélésbe. Az egyes termekben egyaránt gondoltak a kisgyermekekkel érkezőkre és a zene világában elmélyedni vágyókra – a tematikus játékok mellett mind a nyolc zenetörténeti helyszínen ún. elmélyülési pontok találhatóak, ahol egy-egy szakértővel készült beszélgetésen keresztül szerezhetünk további ismereteket. A szervezők két-három órát javasolnak a kiállítás megtekintésére, minden részlet megismeréséhez azonban ennél jóval több időre lenne szükség.

 

A kiállításon készült képeink (egy részét) megtalálják a Múzeum Most facebook oldalon.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ