Közös munka az egyenlő esélyű hozzáférhetőség biztosításáért

A Magyar Nemzeti Múzeum és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet (NSZI) közös munkába kezd, amelynek célja elősegíteni a múzeumi inklúziót, a különböző hátrányos helyzetű csoportok kulturális javakhoz való hozzáférését az intézményi oldal fejlesztésével és az érintettek informálásával, bátorításával. Az együttműködési szerződést nemrégiben írta alá L. Simon László, a Múzeum főigazgatója és Dr. Tóth Tibor, az Intézet főigazgatója.

 

Az együttműködés keretében az MNM tagintézményeiben, a vármegyei hatókörű városi múzeumokban, illetve az országos múzeumokban felmérés indul a fogyatékosságügy területén biztosított egyenlő esélyű hozzáférhetőség (EEH) helyzetéről. A felmérést a vármegyei fogyatékosságügyi tanácsadók végzik, az eredményeket pedig már az ősz során publikálhatjuk a kiadványainkban, ill. az MNM témában kapcsolódó konferenciáin.

Tavasszal közös konferenciát szervez a két intézmény, ahol fogyatékosságügyi és tapasztalati szakértők tartanak előadásokat, workshopokat múzeumi szakemberek számára.

A két intézmény ezen túl közös, tematikus kiadványsorozatot jelentet meg a 2023-tól 2025-ig tartó időszakban, melynek szerzői között az MNM és az NSZI szakemberei mellett tapasztalati szakértők is lesznek.

Az együttműködésnek köszönhetően egy a Könnyen Érthető Kommunikáció (KÉK) elsajátítását célzó szakmai képzés is bekerül majd az MNM képzési portfóliójába. A KÉK képzés célja a múzeumi munkatársak (múzeumpedagógusok, kiállításszervezők, kurátorok, kommunikációs szakemberek) megismertetése a könnyen érthető kommunikációval, aminek elsajátításával javíthatják az intézményeik EEH-ét, bővítve ezzel látogatói körüket és erősítve a társadalmi felelősségvállalásban betöltött szerepüket.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ