First Kings of Europe - beszámoló egy nemzetközi konferenciáról

A First Kings of Europe - Leadership and Inequality in Prehistoric Southeast Europe Nemzetközi Régészeti Konferencia köszöntő beszédéinek sorában elsőként dr. Virágos Gábor, régészeti főigazgató-helyettes szólalt fel, aki kiemelte az esemény hiánypótló szerepét, valamint azt a hazai és európai kutatók kiemelkedő teljesítményét, amely a kiállítás megvalósítása mögött állt. Schőberl Márton, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója a páratlanul sikeres tudományos együttműködést, valamint ennek a közép-európai identitásban betöltött szerepét méltatta. Susan Neill, a chicagói Field Museum of Natural History igazgatója ismertette a kiállítás fő helyszínéül szolgáló múzeum történetét, az ott bemutatott kiállításokat, és a szervezési folyamatot, amely megelőzi ezeket.

 

A tudományos előadásokat felvezető események között kapott helyet a kiállítás két kurátora, William A. Parkinson és Gyucha Attila előadása. Dr. Parkinson bemutatta a nyolc éves tervező- és előkészítő folyamatot, amely a 26 résztvevő intézmény megkeresését és a velük való együttműködést foglalta magába, és beszámolt arról is, hogy milyen fizikai és finanszírozási akadályokat kellett legyőzniük a megnyitás előtt, különös tekintettel a pandémiára. Dr. Gyucha Attila virtuálisan kalauzolta végig a közönséget a kiállításon. Bemutatta ezen túl azt a ma ismert királyságok kialakulását megelőző, neolitikumtól vaskorig tartó folyamatot, amely során az elit rétegei elkülönültek.

A nyitónap délutáni szakaszát két előadás indította az egyenlőtlenségek elméletei és modelljei témakörben, a napot pedig kerekasztal-beszélgetés zárta le.

Raczky Pál, az ELTE professor emeritusa előadását szerzőtársai, Füzesi András és Mesterházy Gábor (Nemzeti Régészeti Intézet) tartották meg az őskori településstruktúrák fejlődéséről és hálózattá alakulásáról, valamint a bennük élő közösségek differenciálódásáról, a sírmellékletek, kincsleletek, fémfegyverek és használati tárgyak illusztrálásával.

Kristian Kristiansen, a Göteborgi Egyetem és a Koppenhágai Egyetem professzora a középső bronzkori Európa társadalmi egyenlőtlenségeinek eredetéről, azoknak a bronz termékek kereskedelméhez való kapcsolódásáról, illetve szisztematikussá válásáról beszélt, bemutatva egy korai rabszolga réteg feltételezett kialakulását. Szintén felvázolta a korszakban kialakult, számos, elsősorban bronzból készült termék kereskedelmén nyugvó globális gazdaság modelljét.

A Szeverényi Vajk (Déri Múzeum, Debrecen) vezette kerekasztal-beszélgetés során a napjainkban is aktuális téma történelmi gyökereivel ismerkedhettünk meg Kristian Kristiansen, Kalla Gábor (ELTE) és William A. Parkinson által, egyfajta párbeszédként, válaszolva a közönség kérdéseire is.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ