Digital Storytelling Festival - ott voltunk, elmeséljük

A Europeana Foundation május 9. és 10. között 2 napos online workshopot szervezett Digitális Történetmesélés címmel.
Az első nap 2 előadója Marta Franceschini és Anna Carnie az European Fashion Heritage Association (EFHA) által előállított „A kézművesség mint politikai művészet” filmre reflektálva közös gondolkodásra és ötletelésre invitálta a hallgatóságot. A narratívában a vizualizáció fontosságát a videó történetmesélés nélkülözhetetlen lépésein keresztül mutatták be. 

A további előadók a storytelling mentális egészségre való pozitív hatását szemléltették szociális témájú projekteken keresztül. 

Tijs Van Steenberghe Photovoice című kutatáson alapuló kezdeményezést mutatta be, amelynek alapja, a drog addikcióból történő felépülés, gyógyulás útjának a bemutatása az érintettek alkotásain keresztül.  

Liesa Rutsaert and Sam de Schutter a Museum of daily life kollégái az OutreachLab speciális gyűjteményével és az intézmény módszertanával próbálja az idős és beteg emberek mentális jóllétét segíteni. 

 

A workshop második napja a Beth Daley vezette szabad írás gyakorlattal kezdődött, melynek keretében közösen, az íráson keresztül kapcsolódva egymáshoz gondolkoztunk az európai kulturális örökség jövőjéről, a kulturális szektor digitális átalakulásáról. A gyakorlat során elvégzett feladatok reflektáltak a közös európai adattér gondolatára – az információk szabad, biztonságos és egyszerű áramlására.

A multiszenzoros történetmesélés témáját Sofia Ehrich az Odeuropa projekten keresztül ismertette, így is bemutatva, hogy az illatokat, szagokat, hogy lehet felhasználni egy múzeumi vezetéshez. 

Ellie Coleman a multiszenzoros törénetmesélést a hang alkalmazásának aspektusából  közelítette meg. Előadásában, a Royal Albert Memorial Museum and Art Gallery munkatársa egy olyan kezdeményezést mutatott be, ahol kollégáival egy 12 alkalomból álló workshopot valósítottak meg fogyatékkal élő emberek számára. Ezen alkalmak alapját a Sound Journay hanganyag képezi; egy olyan hanganyag (segítség), mely a résztvevők számára lehetővé teszi az új és izgalmas hozzáférést a gyűjteményhez. 

Az utolsó szekció témájának középpontjában a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmak álltak. Az előadók, olyan vízuális művészek akik projektjeikben akár hangról akár képről legyen szó, a mesterséges intelligencia lehetőségeivel éltek. 

Anne Fehres a Farfara kutatási projektjében a közösség alapú művészet gyakorlatát ötvözte  a virtuális világ eszközeivel. 

A MI-vel való kreatív történetmesélés remek példája, Liv Schadrin hilda.the.great című projektje, amely a midjournay programon keresztül, egy  fiktív szibériai hölgy élettörténetének elmesélésével ismerteti a 20.század orosz történelmét.  

Max Tiel utolsó előadóként bemutatta, hogy munkatársaival és egy saját fejlesztésű MI programmal, hogyan állítottak elő egyedülálló tánczenét a holland audióörökségi anyagok felhasználásával. Mottójuk:  „Az archívumokat a táncparkettre”

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ