Nyitott terek - Inklúzió a múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum, a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet, a Felelős Szülők Iskolája és a Mozaik Múzeumtúra 2023. június 5-én közös szakmai napot rendez a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Nyitott terek – Inklúzió a múzeumban címmel.

 

A rendezvény a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet közötti együttműködés megkötésének, valamint a közös kiadványsorozat készülő első kötetének apropóján kerül megrendezésre. A két intézmény kooperációjának célja elősegíteni a múzeumi inklúziót, a különböző hátrányos helyzetű csoportok kulturális javakhoz való hozzáférését az intézményi oldal fejlesztésével és az érintettek informálásával, bátorításával. A beszélgetéseken fogyatékosságügyi szakemberek, tapasztalati szakértők és a múzeumi világ képviselői tartanak előadásokat, workshopokat, valamint osztják meg élményeiket, gondolataikat egymással, pedagógusokkal és a szakmai nap résztvevőivel.

 

Az elméleti és gyakorlati kérdéseket egyaránt vizsgáló szakmai napon néhány rövidebb, az alapfogalmakat tisztázó előadást követően két izgalmas kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül, elősegítve a fogyatékosságügyi és a múzeumi szektor közötti diskurzust és a közös munkát.

A tapasztalatcserét követően három interaktív workshop közül választhatnak az érdeklődők: Kommunikációs akadályok a múzeumban, Múzeum autista szemmel és Kerekesszékkel a múzeumban. Tekintettel a programok jellegére, kérjük, hogy a jelentkezéssel egy időben jelöljék meg azt is, mely workshopon kívánnak részt venni. A foglalkozások ideje előre láthatóan 45 perc lesz, a maximális létszám 25-25 fő.

 

Várjuk az érdeklődőket a múzeumi szférából, a fogyatékosságügy és a pedagógia területéről.

 

A szakmai napon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Időpont: 2023. június 5., hétfő 10.00-13.35

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ