Nyitott terek - Nyitott emberek

Sikerrel zárult Nyitott terek - Inklúzió a múzeumban című szakmai napunk – előadóinktól és a résztvevőktől egyaránt pozitív visszajelzéseket kaptunk, köszönjük, hogy ennyien eljöttek és együtt tölthettük ezt a hétfői napot.

 

Ahogyan meghirdettük, a nyitóbeszédek után három rövidebb előadást hallhattak résztvevőink; az egyenlő esélyű hozzáférés, a kommunikációs akadálymentesítés és a könnyen érthető kommunikáció témájában. Farkasné dr. Gönczi Rita érzékletesen, borsószemekkel jelenítette meg, milyen sok kapcsolódási, azonosulási pont van nem csak szakmáink, de az emberek között is, hullámzó tenger hasonlatával pedig megelevenítette a KÉK-et, azaz a könnyen érthető kommunikációt. Tóth Mónika előadásából megtanulhattuk a legfontosabb kommunikációs alapszabályt – mindig tudjuk, mi az az üzenet, amit közvetíteni akarunk. 

 

Ezt a blokkot követte két kerekasztal-beszélgetés, melyekben igyekeztünk teret adni egy valóban nyitott és értő diskurzusnak. A beszélgetések szereplői a múzeum, a fogyatékosságügy és a pedagógia oldaláról egyaránt közelítettek szakmai napunk témájához, a valódi múzeumi inklúzióhoz – és biztos vagyok benne, hogy egymáshoz is. Első kerekasztal-beszélgetésünk címe Találkozások a múzeummal, találkozások a múzeumban már önmagában is beszédes; "családi asztalunk" körül gyógypedagógusok és múzeumi szakemberek egyaránt helyet foglaltak, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet részéről. A második beszélgetés a terekre koncentrált, ahol a Felelős Szülők Iskolájával közösen beszélgetett az NSZI Fogyatékosságügyi Munkacsoportjának vezetője és az MNM-Semmelweis Orvostörténeti Múzeum múzeumpedagógusa. Az FSZI munkatársai még egy videós beszélgetéssel is készültek, a felvételen tapasztalati szakértő és belső építész is megszólalt a fizikai akadálymentesítés témájában.

 

A regisztrációk fogadásakor örömmel láttuk, hogy igen nagy érdeklődést tanúsítottak workshopjaink iránt – megtisztelő figyelmüket ezúton is köszönjük. Mindhárom interaktív foglalkozáson az utolsó utáni pillanatokig zajlott a beszélgetés és a megtapasztalás. Azok, akik a szakmai nap végén egy kis kikapcsolódásra vágytak, tárlatvezetés mellett tekinthették meg a Seuso-kincset illetve Magyar Expo Sikerek című időszaki kiállításunkat.

 

A rendezvényről készült fotókból Múzeum Most Facebook oldalunkra válogatunk.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ