Virtuális és valóságos | Erdélyi élmények

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség rendezésében 2023 május 18-21. között zajlott le a 26. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia. A konferencián részt vehetett minden alap- és mesterképzésben tanuló diák, aki teljesítette a pályázati feltételeket, a legjobb dolgozatokat pedig a szakmai zsűri jelölhette az Országos Tudományos Diákköri Konferencián való megmérettetésre. A konferencián Kinde Anna kolléganőnk is részt vett, nem mint versenyző, hanem mint az ETDK dolgozatokat bírálók egyike. Alább az ő beszámolóját olvashatják.

 

"Pár héttel ezelőtt érkezett a megtisztelő felkérés, hogy zsűrizzek a Művészet, művészettudomány és művészettörténet szekcióban. Végzős doktoranduszként és frissen elhelyezkedett muzeológusként szimpatizáltam a pályájuk legelején álló fiatal kutatókkal, örömmel vállaltam a felkérést. 

 

A szervezők külön felkértek a nyitóelőadás megtartására is, melyet Virtuális és valóságos múzeumi térélmények címmel a múzeumi terekről tartottam. Elsősorban magyarországi, kisebb részben külföldi esettanulmányokon figyeltük meg, hogyan törekszenek a múzeumok nyitott és befogadó online és offline tereket kialakítani. 

 

A nyitó előadás után meghallgattuk a hét pályázó művészettörténész előadásait, melyekre a zsűri kérdésekkel és a kutatás folytatásának mikéntjére vonatkozó javaslatokkal reagált. A szekcióban szereplő előadások izgalmasak voltak, a kutatási témák időben a korakeresztény mozaikoktól a 20. század vége felé megrendezett gyergyószárhegyi alkotótáborig helyezkedtek. A zsűri két másik tagjával egyetértésben egy első és két második helyet osztottunk ki, mind a három dolgozatot jelölve az OTDK-ra, a díjazottaknak így lehetősége nyílik majd 2025-ben is megmérettetni magukat."

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ