Kismúzeumok szakmai napja

Múlt hét pénteken, 2023. június 16-án került megrendezésre a „Kismúzeumok szakmai napja” című rendezvény a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége együttműködésében, melynek keretében egyeztetésre hívták a vidéki múzeumokat. A Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében megtartott szakmai nap során a vidéki múzeumok és a nagymúzeumok közötti kapcsolat erősítése, a közös stratégiai gondolkodás és a párbeszéd kezdeményezése volt a cél.

 

Nyitóbeszédében L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum küldetése a magyar érdekeltségű múzeumok számára módszertani segítséget nyújtani és partnerséget, barátságot ajánlva párbeszédet kezdeményezni határon innen és túl. Bátorítja a vidéki muzeális intézményeket, hogy gondolkodjunk együtt, osszák meg velünk a problémáikat, hiszen „együtt sokkal erősebbek vagyunk, mint külön-külön”.

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében a vidéki muzeális intézmények identitásformáló szerepére, a kis múzeumok megerősítésének fontosságára hívta fel a figyelmet. „A következő generációnak építjük a múzeumot.”

Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke előadásában kifejtette az MVMSZ a vidéki muzeológia támogatásáért, népszerűsítéséért és megújításáért tevékenykedik. A szakmai nap célja, hogy ezek az intézmények megtudják a szövetség miben tud segíteni nekik, milyen lehetőségeik vannak, legyen szó jogi vagy szakmai segítségnyújtásról. „Egymással vagyunk együtt.”

 

A bevezető előadások után, 3 kerekasztal-beszélgetés aktív részvevői lehettek a megjelentek. A beszélgetések során az alábbi témakörök kerültek a fókuszba: a működési formák és az integráció előnyei-hátrányai költségvetési, vezetési, stratégiai, személyi és szakmai szempontokból; a gyűjteményezés mai helyzete és a kommunikáció szerepe a vidéki múzeumokban.

 

A napot tárlatvezetéssel egybekötött közös kiállítás látogatás zárta a Magyar Expo Sikerek című időszaki tárlatban.

 

A rendezvényről készült fotók a Múzeum Most Facebook oldalunkon tekinthetők meg.​

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ