MuseumDigit 2023

Nemsokára elérhetővé válik konferenciánk teljes programja. Addig is szeretnénk felhívni figyelmüket arra, milyen különleges intézményi tapasztalat áll előadóink mögött:

  • Az Universalmuseum Joanneum az Európa Tanács Múzeumi Díjának nyertese, Stájerország legfontosabb tudományos és kulturális intézménye, egyben Ausztria legnagyobb múzeuma is. Éppen ezért nagy öröm számunkra, hogy elfogadta meghívásunkat Marko Mele, az intézmény tudományos igazgatója. A 19. század során a Joanneumból számos kiemelkedő intézmény jött létre, mint például a Leobeni Egyetem, a Grazi Johann Főherceg Műszaki Egyetem, a Stájer Állami Levéltár és Stájer Állami Könyvtár.
  • Robert Erdmann Hollandiából, Amszterdamból hozza el a mesterséges intelligencia múzeumi alkalmazásának legújabb lehetőségeit. A Rijksmuseumot olyan alkotások tették világszerte ismertté, mint Johannes Vermeer Tejet öntő nő című festménye, Vincent Van Gogh önarcképe, Jan Steen Vidám családja vagy Rembrandt Éjjeli őrjárata. A Rijksmuseum amellett, hogy elmúlt korok lenyomatát őrzi, a világ élvonalában vannak a gyűjteménykezelési innovációk terén is - legyen szó állagmegóvásról, restaurálásról vagy éppen hiányzó darabok újraalkotásáról.
  • Selma Green a Tampere Művészeti Múzeum és Múmin Múzeum igazgatója Finnországból érkezik hozzánk. A Tampere Művészeti Múzeum Finnország harmadik művészeti múzeumaként Tampere harmadik legrégebbi épületében 1931-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A világ egyetlen Múmin Múzeuma  egy élményszerű művészeti múzeum,  ahol az állandó kiállítás Tove Jansson eredeti, elragadó illusztrációit mutatja be. A finn és nemzetközi kortárs művészeti körökben fontos szerepet tölt be az intézmény, mely rendszeresen hív alkotói ösztöndíjjal nemzetközi művészeket pár hetes-hónapos ott tartózkodásokra.
  • Hollandiában, a Hang és Látvány Intézetében kutat Corinne Lindenbergh és Maarten Brinkerink. Az intézmény a világ egyik legnagyobb archívuma, ahol különféle típusú média-forrásokat őriznek, például rádiós- és televíziós műsorokat, videojátékokat, írott sajtót, GIF-eket, weboldalakat és korunk sok egyéb digitális lenyomatát. Az Intézet segítséget nyújt mindazoknak, akik érdeklődnek a média működése iránt; szerkesztőknek, akik anyagot keresnek, művészeknek, akik új alkotásokat készítenek archív felvételekből, diákoknak és a kutatóknak, akik publikációt írnak a média sokszínűségéről.
  • Izland, Sauðárkrókur. Ez az északi kisváros ad otthont az egyedülálló 1238. Az izlandi csata kiterjesztett- és virtuális valóságot használó múzeumnak. Az 1238 egy interaktív és magával ragadó történelmi élmény, amely izland egyetlen polgárháborújának közepébe repíti vissza a látogatókat. A kulisszák mögé Freya Rut Emissodír és Áskell Heiðar Ásgeirsson vezet be bennünket.
  • A Norvég Nemzeti Múzeumban szerzett tapasztalatokról Gro Benedikte Petersen és Magnus Bognerud számolnak be a MuseumDigit résztvevőinek. A múzeum új épületét, mely Oslo tengerparti sétányán található, s amely mindössze nyolc év alatt épült fel, Klaus Schuwerk német építész tervezte, saját szavai szerint úgy, hogy a masszív épület akár több száz évet is kibírjon. A 13 ezer négyzetméteres kiállítási terület ad otthont Norvégia legnagyobb gyűjteményének, melyból 6500 műalkotás látható állandó jelleggel szerepel, köztük Edward Munch világhírű, A sikoly című képe is.


A fenti lista közel sem teljes, hiszen jubileumi MuseumDigit konferenciánkon közel harminc előadásra számítunk! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Jegyvásárlás az alábbi linkre kattintva indítható: https://jegy.mnm.hu/programok/reszlet/10-museumdigit-konferencia--2023_1695377184

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ