BESZÁMOLÓ | AGGREGÁTOROK NAPJA. A DIGITÁLIS KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG HAZAI ÉS EURÓPAI SZOLGÁLTATÓI

2023. november 2-án megrendezésre került a hazai aggregátorok nyitó eseménye: az Aggregátorok napja. A digitális kulturális örökség hazai és európai szolgáltatói c. konferencia, mely a november 2-3. között megrendezett Europeana Aggregators’ Forumhoz kapcsolódóan valósult meg. Az eseménynek a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme adott helyet.

 

Magyar Nemzeti Múzeum, a DigiPhil és a Forum Hungaricum által közösen szervezett rendezvényre ellátogatók megismerkedhettek a hazai aggregátorokkal és szolgáltatásaikkal, s kapcsolatot építhettek a megjelent hazai közgyűjtemények tartalomszolgáltató intézményeinek képviselőivel. A téma szakértői által tartott inspiráló, kreatív és gondolatébresztő prezentációkon keresztül nemzetközi kontextusban került bemutatásra a hazai, illetve az európai digitális kulturális örökség és megőrzésének jelenlegi helyzete.

 

A délelőtt során a MuseuMap – a Magyar Nemzeti Múzeum aggregációs szolgáltatása – is bemutatkozott. A 2016 óta működő portál, 2019-ben lett az Europeana akkreditált partnere, azóta aktív résztvevője az eseményeinek. 

 

Az eseményt Dr. Virágos Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum régészeti főigazgató-helyettese nyitotta meg.

Képes beszámolónkat Múzeum Most Facebook oldalunkon tekinthetik meg.

 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ