Közeleg a X. MuseumDigit konferencia

Mire számíthatnak résztvevőink az idei MuseumDigit konferencián?

 

November 21-én kedden, a konferencia első napján a Magyar Nemzeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Savaria Múzeum vezetői egy izgalmas kerekasztal-beszélgetésben vitatják meg a 21. századi múzeumokat érintő legnagyobb kihívásokat és az ezekre adható lehetséges válaszokat.

A konferencián két vezető kulturális szakember tart nyitóelőadást: Bernd Fesel, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Kultúra és Kreativitás részlegének megbízott ügyvezető igazgatója a múzeumok szerepéről beszél a 21. században, Dr. Marko Mele, az Universalmuseum Joanneum tudományos igazgatója pedig megosztja tapasztalatait, nézeteit a múzeumi digitalizáció kihívásaival és eredményeivel kapcsolatban.  

 

A vezetői kerekasztal és nyitóelőadások mellett további 23 szakmai előadással készülünk Önöknek. Az előadásokat részben magyar, részben más európai országokból érkező meghívott előadók tartják, akik szakterületükön kiemelkedő eredményeket értek el, illetve sikeresen zártak egy-egy izgalmas, innovatív projektet. 

A MuseumDigit előadásai idén is a múzeumi szakembereket leginkább foglalkoztató kérdéseket járják körül - a mesterséges intelligencia múzeumi felhasználása és társadalmi megítélése az egyik központi téma lesz, de foglalkozunk majd a tudománykommunikáció és a közösségépítés napjainkban betöltött szerepével, a múzeumi digitális újításokkal és digitális kulturális örökségünk védelmével is. 

 

November 22-én Robert G. Erdmann, a Rijksmuseum vezető tudósa tart nyitóelőadást, elindítva ezzel a mesterséges intelligenciával foglalkozó két szekciót. Robert Erdmann nevéhez olyan kiemelkedő projektek fűződnek, mint az Éjjeli Őrjárat levágott részeinek rekonstrukciója, a holland mesterek festményeinek kutatásában elért áttörő újítások a legmodernebb képalkotási módszerek bevonásával, valamint a Rijksmuseum műtárgyainak automatizált megfigyelőrendszere, mely a szabad szemmel nem látható állagromlásra (vagy annak veszélyére) is figyelmezteti a szakembereket.  

A mesterséges intelligenciát övező kérdésekkel és bizonytalanságokkel a két délelőtti szekció előadásai foglalkoznak: szó lesz a szerzői jog és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról, a látogatói élmény javításáról, a mesterséges intelligenciába vetett bizalomról, és különböző esettanulmányokon keresztül bemutatjuk azt is, hogyan lehet a mesterséges intelligencia segítségével feldolgozni, értelmezni a digitalizált kulturális tárgyakat. 

Külföldi előadóinkat az általuk kezdeményezett és kivitelezett, újító szellemű projetkjeik bemutatására kértük fel.  Ilyen formabontó projekt az Interpol által kifejlesztett applikáció, mely a műtárgylopásokat hivatott meggátolni,  a hilversumi Média Múzeum legújabb látogatókövető technológiája, vagy éppen a virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) elemeit ötvöző izlandi 1238 - Az izlandi csata élménymúzeum. Szintén figyelemre méltó A háború Telegram archívuma, mely a szomszédos Ukrajna lakóinak mindennapos online beszélgetéseit élőben dokumentálja, fontos és jelentős eredményeket mutatva ezzel fel a kulturális örökség digitális megőrzésében és bemutatásában.

A MuseumDigit konferencián előadást tart Steigervald Krisztián generációkutató, Dr. Veszelszki Ágnes tudománykommunikációs szakember, Goda Gyula szervezetfejlesztő, Farkasné Dr. Gönczi Rita okleveles gyógypedagógus, és megismerhetjük a Magyar Menyasszony projekt, az ELTE-n működő Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium, a SHIFT: A kulturális örökség metamorfózisa kiterjesztett hipermédiás eszközökké c. EU-s projekt és a Nemzeti Régészeti Intézet legfrissebb digitalizációs kezdeményezéseit. 

 

A szünetekben a konferencia vendégei megismerkedhetnek szakmai kiállító partnereinkkel, akik legújabb múzeumi szolgáltatásaikat bemutató eszközökkel és leírásokkal készülnek. Olyan cégek érkeznek, melyek egyedi, innovatív szolgáltatást nyújtanak olyan területeken, mint a 3D nyomtatás és szkennelés, a fotó-és videotechnika, a virtuális kiállítások létrehozása, a különböző kiállítási segédletek előkészítése és gyártása, a fotogrammetria és drónos fényképészet, valamint az integrált könyvtári és múzeumi gyűjteménykezelő rendszerek. 

 

Immár alig egy hét van hátra a regisztráció és a jegyvásárlás határidejéig - amennyiben felkeltettük érdeklődést, kérjük regisztráljon és indítsa el a jegyvásárlást november 13-ig! 

A jegyvásárlás a következő linken érhető el: https://jegy.mnm.hu/programok/reszlet/10-museumdigit-konferencia--2023_1695377184 

Regisztrációra az alábbi linken van lehetőség: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdKKOz0jajqfRPuLxBMScuhKrRBhs_Fv3JLkBX7PtiVAl9Gng/viewform 

 

Amennyiben szeretne további részleteket is megtudni konferenciánkról, vagy kérdése maradt, kérjük keresse fel weboldalunk Gyakran Ismételt Kérdések menüpontját.

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ