Lépjenek be a barlangba...

Már látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása, Az Altamira barlangrajzai - A művészet kezdetei című nemzetközi vándorkiállítás.

Az ünnepélyes megnyitóra január 23-án az Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében került sor - a jelenlévőket dr. Hammerstein Judit, az MNM mb. főigazgatója és Pilar Fatás Monforte, az Altamira Nemzeti Múzeum és Kutatóközpont igazgatója köszöntötte, a kiállítást Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A beszédek után a magyarországi kiállítás kurátora, dr. Lengyel György tartott tárlatvezetést a jelenlévők számára.

 

„Az embert a lustasága tette emberré. Inkább mindent kitalált, csak ne kelljen a vadak után futkosnia.”

 

Köszöntőbeszédében dr. Hammerstein Judit nemcsak Földvári Aladár elhíresült mondását idézte, de kiemelte, milyen fontos művészettörténeti szerepe van az Altamira barlang festményeinek, hiszen ezeket nyugodtan tekinthetjük a mai művészet kiindulópontjának, point zero-jának. Főigazgatóasszony a kiállítási koncepcióról azt is elárulta, hogy az ötlet megszületésében a spanyolországi Altamira Nemzeti Múzeum és Kiállítóhely munkatársai mellett Virágos Gábornak, az MNM Nemzeti Régészeti Intézet igazgatójának, és Sanjin Mihelić-nek, a Zágrábi Régészeti Múzeum vezető kurátorának is nagy szerepük volt, nekik köszönhetjük, hogy a tárlat Horvátország után hazánkban is látható. A Nemzeti Múzeumban a kiállításhoz kapcsolódóan nem csak tárlatvezetések, de múzeumpedagógiai foglalkozások és kiállításvezető is elérhető, valamint a Múzeum Ajándékboltjának kínálata is készül a tárlathoz illeszkedő kollekcióval.

 

Az Altamira Nemzeti Múzeum és Kutatóközpont igazgatója Pilar Fatás Monforte emlékeztetett, hogy a barlangrajzok felfedezése teljes mértékben megváltoztatta az elődeinkről alkotott korabeli ismereteinket, elképzeléseinket - s ahogyan 1879-ben, úgy ma is közvetítenek a múlt és a jelen között. Az Altamira a mai Spanyolország számára is kiemelten fontos hely, igazi, ősi műalkotásokkal díszítve.

 

Vincze Máté helyettes államtitkár megnyitó beszédében kifejezte, milyen öröm végre jó minőségű, színes felvételeken látni Altamira bölényeit a rossz minőségű, fekete-fehér tankönyvi képek után. A barlang, mely az őskori embernek feltehetően biztonságot, házat és szakrális helyet jelenthetett, magába foglalja mindazokat, amire a mai kor embere is vágyik - a kiállításban belépve ezt maguk a látogatók is átélhetik. Államtitkár úr üdvözölte a hazai, beruházások nyomán meginduló régészeti feltárások örvendetesen nagy számát és felhívta figyelmünket arra, hogy 2024-ben Visegrádon kerül megrendezésre az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fóruma.

 

Az ALTAMIRA barlangrajzai – A művészet kezdetei tárlat 2024. január 23-ától 2024. június 2-ig lesz megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeum Pulszky-termében. Jegyek már válthatók online, a jegy.mnm.hu oldalon.

A megnyitón, illetve a tárlatban készült képeinket keressék az MNM OMMIK Facebook és Instagram platformjain. 

 

 

 

Országos
Muzeológiai Módszertani
és Információs Központ